Βελιγράδι: Τα επεισόδια στη Γένοβα στρέφονται κατά της ευρωπαϊκής πορείας

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 14:20

Το γύρο του κόσμου έκαναν τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην αναμέτρηση της Ιταλίας με τη Σερβία στη Γένοβα για τον 3ο όμιλο των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012, με πρωταγωνιστές Σέρβους χούλιγκανς.

A- A A+

Το γύρο του κόσμου έκαναν τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην αναμέτρηση της Ιταλίας με τη Σερβία στη Γένοβα για τον 3ο όμιλο των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012, με πρωταγωνιστές Σέρβους χούλιγκανς. Τα επεισόδια κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου, ενώ ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως στρέφονται κατά της ευρωπαϊκής πορείας του Βελιγραδίου.

«Προφανώς, κάποιος θέλει να δείξει ότι η Σερβία δεν είναι ούτε έτοιμη ούτε αρκετά ώριμη για να πάει στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Σλόμπονταν Χόμεν, σε δηλώσεις του στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.

Οι Σέρβοι χούλιγκαν έδειξαν τις άγριες διαθέσεις τους ακόμα και πριν την έναρξη του αγώνα όταν επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους, ενώ στη συνέχεια μετέφεραν το κλίμα αυτό κι εντός γηπέδου, όπου επικράτησε χάος, με αποτέλεσμα οπαδοί να συγκρούονται με αστυνομικούς και ο αγώνας να διακοπεί.

«Κόκκινο πανί» για τους χούλιγκαν ήταν ο τερματοφύλακας της Σερβίας, Βλάντιμιρ Στοΐκοβιτς, καθώς μερίδα οπαδών του Ερυθρού Αστέρα δεν συγχώρεσε την απόφασή του να πάρει μεταγραφή στην Παρτιζάν, τον "αιώνιο εχθρό" της ομάδας τους.

Ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης συνέδεσε επίσης, τα χθεσινά επεισόδια βίας στη Γένοβα με τα επεισόδια που ξέσπασαν πριν από μερικές ημέρες στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά τη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας- Belgrade Pride και στα οποία συμμετείχαν και οπαδοί ποδοσφαιρικών αγώνων.

«Το μήνυμα αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας […] μετά τα δύο αυτά περιστατικά, μπορώ να πω ότι αυτοί οι χούλιγκαν αποτελούν τμήμα οργανωμένων ομάδων, με οικονομική υποστήριξη», σημείωσε ο κ. Χόμεν, συμπληρώνοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συνδέονται άμεσα με την κατάσταση, αλλά τη χρησιμοποιούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κόμματα της ακροδεξιάς στη Σερβία, καταφέρθηκαν με έντονο τρόπο εναντίον του προέδρου της χώρας, Μπόρις Τάντιτς, για το γεγονός ότι έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή της Πορείας Υπερηφάνειας, υποστηρίζοντας πως αυτό ήταν που προκάλεσε τη βία.

Σύμφωνα με το Σέρβο υπουργό, η σερβική κυβέρνηση "περισσότερο από κάθε άλλη στο παρελθόν" έχει την πολιτική βούληση να θέσει εκτός νόμου τις εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων χούλιγκαν.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η Εισαγγελία του Βελιγραδίου είχε προχωρήσει, έως σήμερα το πρωί, σε 60 προσαγωγές υπόπτων για τα επεισόδια της πορείας, την περασμένη Κυριακή, ενώ στη Γένοβα, οι συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια, στον ποδοσφαιρικό αγώνα, έφτασαν τις 50.

Τι έγραψε ο ιταλικό Τύπος:

Tuttosport

Σερβική δυσαρέσκεια

«Συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών της Γένοβας, της ιταλικής αστυνομία και των Σέρβων στον αγωνιστικό χώρο. Το ματς για τα προκριματικά του Euro 2012 καθυστέρησε περισσότερο από μισή ώρα, αλλά έξι λεπτά μετά την έναρξη του διακόπηκε. Σοβαρά επεισόδια έξω από το γήπεδο».

Corriere dello Sport

Ιταλία-Σερβία, το χάος! Ταραχές και το ματς στον αέρα

«Οι Σέρβοι οπαδοί αγριεμένοι επιτέθηκαν με βεγγαλικά στους Ιταλούς φιλάθλους. Το ματς ξεκίνησε με περισσότερο από μισή ώρα καθυστέρηση, Μετά το τελευταίο καπνογόνα στον αγωνιστικό χώρο, ο διαιτητής αποφάσισε να στείλει τις ομάδες στα αποδυτήρια έπειτα από έξι λεπτά αγώνα. Πραντελι: Ποτέ να μην ξαναδώ κάτι τέτοιο».

Gazzetta dello Sport

Σέρβοι οπαδοί προκάλεσαν το «Μαράσι»

Ανεστάλη ο αγώνας με την Ιταλία. Στη Γένοβα η αναμέτρηση ξεκίνησε με 37 λεπτά καθυστέρηση και διακόπηκε στο 6΄ με το σκορ 0-0, λόγω των εξαγριωμένων οπαδών. Η Ιταλία όπως φαίνεται θα πάρει το ματς».

Repubblica.it

Γένοβα, ατύχημα και φόβος

«Βράδυ έντασης στο γήπεδο με τους Σέρβους οπαδούς να πετούν μπουκάλια κατά της αστυνομίας. Ο διαιτητής διέκοψε μετά από έξι λεπτά τον αγώνα λόγω ρήψης κροτίδων στον αγωνιστικό χώρο. 16 τραυματίες και 10 συλλεφθέντες».

Lastampa.it

Βία των Σέρβων οπαδών στη Γένοβα

«Νύχτα ανταρτοπόλεμου με 20 τραυματίες και 10 συλλήψεις. Ανεστάλη το ματς, χάος έξω από το γήπεδο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις