Siemens: Την ερχόμενη εβδομάδα το ταξίδι στη Γερμανία

Αίτημα για παράταση των εργασιών της Επιτροπής
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 16:35
UPD:16:56
A- A A+

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ταξιδεύσει στη Γερμανία η αντιπροσωπεία των βουλευτών που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, προκειμένου να ληφθούν καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους στη μητρική εταιρεία και το Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Ωστόσο, στην αποστολή δεν θα συμμετέχει τελικά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης, καθώς, όπως είπε, «το ταξίδι στη Γερμανία δεν θα βγάλει τίποτα, γιατί γίνεται με όρους που βολεύει τη Siemens».

Ο κ. Παπαδημούλης προέβη σε αυτήν τη δήλωση, καθώς διαφωνεί με τον τρόπο που θα γίνει τελικά η ανάκριση, δηλαδή με τη μορφή γραπτών ερωτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις θα υποβληθούν προκαταβολικά, γραπτώς στους ερωτώμενους, και σε περίπτωση που χρειαστεί, οι βουλευτές θα έχουν το δικαίωμα υποβολής και δεύτερης σειράς γραπτών ερωτήσεων.

Η εξέταση των μαρτύρων θα γίνεται από Γερμανούς δικαστικούς, παρουσία των μελών της Επιτροπής.

«Η σύμβαση δικαστικής συνδρομής μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αυτό προβλέπει. Η έγκριση ήρθε μονάχα για γραπτές ερωτήσεις», εξήγησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης. «Δεν με προβληματίζει αυτό. Το ίδιο σύστημα ακολουθήθηκε και όταν πήγαν στη Γερμανία δικαστικοί. Οι προσδοκίες μας δεν είναι υπερβολικές - είναι όμως θετικές», συμπλήρωσε.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι Β. Τσόνογλου Δ. Παπουτσής και Λ. Γρηγοράκος , εκ μέρους της ΝΔ οι Π. Καμμένος, Κ. Τζαβάρας και ο Γ. Αποστολάκος , εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θ. Παφίλης και εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Κ. Αιβαλιώτης.

«Ο ΛΑ.Ο.Σ δεν θα κάνει το χατίρι της SIEMENS και να τους αφήσει ανέλεγκτους», σχολίασε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της Εξεταστικής αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν παράταση των εργασιών μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

Εξάλλου, ο κ. Βαλυράκης ερωτήθηκε επανειλημμένα από τους δημοσιογράφους για το εμπιστευτικό έγγραφο του Στ. Γκρόζου, προέδρου της Αρχής ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, με το οποίο συνδέεται η υπόθεση Siemens με την εταιρεία Torcaso (με επικεφαλής συγγενικό πρόσωπο του ¶κη Τσοχατζόπουλου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά και με επιχειρηματική συνεργασία με την Μονή Βατοπεδίου αργότερα), χωρίς όμως, περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σε σχέση με τις διαμαρτυρίες βουλευτών, πως δεν είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη του εγγράφου αυτού, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο κος Βαλυράκης απάντησε πως «Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι μονάχα ο πρόεδρός της, αλλά και τα μέλη της. Οι βουλευτές θα έπρεπε να είναι πιο μελετηροί».

Ερωτηθείς δε, εάν ο ίδιος έχει ζητήσει (και πότε), να διευκρινιστεί για ποιον λόγο ο κος Γκρόζος ζητά το άνοιγμα ενός τροφοδότη λογαριασμού από την Morgan Stanley στη Ζυρίχη, προς την εταιρεία Torcaso στην Αθήνα, σε σχέση με την υπόθεση Siemens, απάντησε πως «δεν είναι το μόνο στοιχείο που χρειάζεται διερεύνηση».

«Μας προμηθεύουν με μονομερείς πληροφορίες. Επανειλημμένως έχω πει πως ο κος Γκρόζος συμπεριφερόταν ως τροχονόμος - και το συγκεκριμένο έγγραφο, είναι ένα από τα θέματα που δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς και ζητάμε διερεύνηση. Με την νέα διοίκηση της Επιτροπής ενάντια στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, έχουμε ζητήσει την πλήρη αναθεώρηση όλων των εγγράφων για άνοιγμα λογαριασμών, γιατί υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, πως δεν κινείται η σχετική διαδικασία», κατέληξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή