Σε λειτουργία άμεσα 17 νέες μονάδες ΟΚΑΝΑ

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 17:50
A- A A+

Τη λειτουργία 17 νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία όλης της χώρας ανακοίνωσε ήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας σε σχέση με τη χρήση τοξικών ουσιών.

Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύθηκε ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα λειτουργήσουν οι 17 αυτές νέες μονάδες, από τις οποίες τέσσερις στην Αθήνα, στα νοσοκομεία Αττικό, Ελπίς, ΚΑΤ και Τζάνειο. Επίσης, στους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να λειτουργήσουν δύο μονάδες στη Θεσσαλονίκη και απο μία σε Κομοτηνή, Καστοριά, Ιωάννινα, Κοζάνη, Βέροια, Σέρρες, Τρίπολη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Μυτιλήνη.

Α. Λοβέρδος: 17 νέα κέντρα απεξάρτησης

Α. Λοβέρδος: 17 νέα κέντρα απεξάρτησης

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ θα έχουν τη δυνατότητα στους επόμενους δύο μήνες να συνταγογραφούν τα υποκατάστατα, όπως μεθαδόνη και άλλα, στους χρήστες τοξικών ουσιών.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της ίδρυσης των νέων μονάδων, παρουσιάστηκαν ευρήματα έρευνας του ΟΚΑΝΑ, η οποία έγινε από την Ομάδα Street Words το Σεπτέμβριο του 2010 σε 11 σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το 85% των χρηστών συχνάζουν στο κέντρο της πόλης και το 15% είναι ενταγμένοι σε θεραπευτικά προγράμματα. Το 78% από αυτούς είναι άνδρες με μέση ηλικία τα 33,7 έτη. Από το σύνολο των ερωτηθέντων (275 άτομα), 113 δήλωσαν ότι ήδη έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη έκανε λόγο για τη «λίστα της πιάτσας» και εκτίμησε ότι αυτή δημιουργείται από τους μη ενταγμένους στα προγράμματα και είναι απόρροια της μεγάλης λίστας αναμονής για να μπουν σε αυτά. Αυτό, όπως εξήγησε, είναι και η αιτία για τα προβλήματα της κοινωνικής όχλησης που παρατηρούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή