Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 08:47
A- A A+

Η επιχείρηση διάσωσης των 33 παγιδευμένων μεταλλωρύχων από ορυχείο στη Χιλή, οι απευθείας διαπραγματεύσεις, η λήξη προσπαθειών επιβολής του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, η διάνοιξη του Λιμνίτη, οι διαφωνίες ΔΗΚΟ για το περιουσιακό και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Κυβέρνηση, η κατάσταση στη Eurocypria και στις Κυπριακές Αερογραμμές, καθώς και στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Εξοδο από την Κυβέρνηση συζητούν στο ΔΗΚΟ» γράφει ότι για πρώτη φορά οι συζητήσεις εντός του ΔΗΚΟ για αποχώρηση από την Κυβέρνηση λαμβάνουν σοβαρές διαστάσεις. Ανώτερα στελέχη του ΔΗΚΟ προσθέτουν στα θέματα που χωρίζουν το κόμμα από τον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ και ουσιαστικές διαφωνίες στα θέματα οικονομίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ανοίγει σήμερα ο Λιμνίτης.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πνίγουν εκατομμύρια στα νερά των λιμανιών» γράφει ότι τα αποθέματα μιας δεκαετίας στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, τα οποία φθάνουν στα 208 εκ. ευρώ, βρίσκονται υπό εξάντληση ενώ αποδίδονται και «τεράστιες ευθύνες κακοδιαχείρισης στο ΔΣ της Αρχής Λιμένων».Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σχέδιο εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων της Eurocypria πριν την απορρόφηση ζητά η συντεχνία των ΚΑ.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Επιστροφή από τον Αδη» αναφέρεται στην υπεράνθρωπη επιχείρηση διάσωσης των 33 παγιδευμένων μεταλλωρύχων από ορυχείο στην Χιλή, 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα και αναφέρεται σε συγκλονιστικές στιγμές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έφθασαν τις 380 χιλιάδες οι έποικοι στα κατεχόμενα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ανατροπές στο απευθείας», γράφει ότι αποκαλύπτει τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής για το απευθείας εμπόριο στην οποία σημειώνεται ότι η Κομισιόν δεν επέλεξε την «κατάλληλη νομική βάση» και πως ενδεχόμενη υιοθέτηση του κανονισμού «θα υπονόμευε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αλλού γράφει ότι «έδωσαν τα χέρια για το δρόμο Πάφου-Πόλης» και πως «τα βρήκαν οι κοινοπραξίες και απέσυραν τις προσφυγές».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Νίκησε η ελπίδα» γράφει ότι η ελπίδα τελικά νίκησε στη Χιλή και ο αγώνας των 33 μεταλλωρύχων για επιβίωση πέτυχε. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι συνεργάτες των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν την προσπάθεια για «πάντρεμα» των ιδεών που υπάρχουν εκατέρωθεν αναφορικά με το περιουσιακό και ότι η χθεσινή συνάντηση Χριστόφια- Ερογλου έγινε σε καλό κλίμα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» αναφέρεται στην επιχείρηση διάσωσης των μεταλλωρύχων στην Χιλή, η οποία όπως σημειώνεται προχωρεί με γοργούς ρυθμούς χωρίς εμπόδια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με την Eurostat, η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό νεαρών ατόμων που διαμένει με τους γονείς τους. Οπως αναφέρεται, σχεδόν 95% των ηλικιών 18-25 διαμένει με τους γονείς τους.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή