Ανοικτή η πύλη της Ακρόπολης

Υψηλοί τόνοι και στη Βουλή για τις εικόνες έντασης στον αρχαιολογικό χώρο
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 10:15
UPD:13:00

A- A A+

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης εισήλθαν από πλαϊνή είσοδο οι αστυνομικές δυνάμεις, απωθώντας τους συγκεντρωμένους, καθώς και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων. Στο σημείο δημιουργήθηκε ένταση, ενώ έγινε και χρήση χημικών προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλωτές που κρατούσαν από χθες αποκλεισμένη την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Προσαγωγές συμβασιούχων.

Οι έκτακτοι υπάλληλοι και συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους και την καταβολή δεδουλευμένων, ενώ με απόφασή τους παρέμειναν όλη τη νύχτα έξω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ν. Γύζης, και μικρή αστυνομική δύναμη μετέβησαν στο χώρο της Ακρόπολης, προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση των τουριστών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν να ανοίξει με κάθε τρόπο η Ακρόπολη κάτι που τελικά έγινε.

ΣΕΚΑ: Ντροπή για τη χώρα

«Είναι ντροπή για τη χώρα μας να προβάλλεται ως εικόνα πολιτισμού τα ματ μέσα στην Ακρόπολη με τη χρήση χημικών εναντίον των εργαζομένων, που χρόνια τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ανάδειξη και την προστασία του πολιτισμού, δουλεύοντας συχνά και για μήνες απλήρωτοι», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΚΑ εκφράζει τη στήριξή του στους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού στα κοινά δίκαια αιτήματα τους, καταδικάζει την ωμή χρήση βίας -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- σε ένα χώρο σύμβολο πολιτισμού και ζητεί άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών να παρέμβει με δεσμεύσεις για την κατάργηση του 24μήνου και την επίλυση των φλέγοντων ζητημάτων των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, που οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο τους εργαζομένους.

«Καιρό τώρα θίγουμε το φλέγον ζήτημα του 24μήνου, που στερεί το δικαίωμα εργασίας στους εργαζομένους. Η πολιτική της κυβέρνησης να καταθέτει πρόταση εξαίρεσης από το 24μηνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να το αποσύρει αδιαφορώντας για το δικαίωμα στην εργασία, έφερε τους εργαζομένους σε αυτήν την κατάσταση οδηγώντας τους στο κλείσιμο της Ακρόπολης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο»

«Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Σήμερα κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης», δήλωσε ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την επέμβαση της αστυνομίας ως «τραγωδία» και «τεράστιο έγκλημα που δεν έχει ξανασυμβεί».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, έκανε έκκληση μέσω ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού να μεταβεί ομάδα των εργαζομένων στο υπουργείο, ώστε να βρεθεί λύση για να αποσπάσει ωστόσο την άρνηση των εργαζομένων.

Αποδοκιμάζει η ΑΔΕΔΥ

Την επέμβαση των ΜΑΤ στην Ακρόπολη και τις συλλήψεις εργαζόμενων - συμβασιούχων αποδοκίμασε η ΑΔΕΔΥ. «Είναι άξιο απορίας όλοι όσοι κόπτονται για την πολιτιστική εικόνα της χώρας, χρεώνοντας στους εργαζόμενους την "κλειστή" Ακρόπολη, αν είναι υπερήφανοι για τη σημερινή εικόνα εισβολής των ΜΑΤ στον ιστορικό χώρο που θα "ταξιδέψει" από τις τηλεοράσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου», σημείωσε η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Υψηλοί τόνοι και στη Βουλή

Οι εικόνες έντασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ανέβασαν το «θερμόμετρο» της πολιτικής αντιπαράθεσης και στη Βουλή, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, να κάνει λόγο -στο περιθώριο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση για τους απολυμένους της πρώην Ολυμπιακής- για απαράδεκτες σκηνές που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη και κάνουν τον γύρο του κόσμου πλήττοντας την εικόνα της χώρας. «Απαράδεκτους» χαρακτήρισε ο υφυπουργός και «όσους προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και συνεισφέρουν στην δυσφήμηση της χώρας».

Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ζήτησε προηγουμένως ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

Ο κ. Χαλβατζής είπε πως σήμερα πήγαν οι εισαγγελείς κι ένας χωροφύλακας με ένα σιδεροπρίονο κι έκοβε τα κάγκελα της Ακρόπολης κι έλεγαν τα κανάλια κι οι ραδιοσταθμοί «τι κατάσταση είναι αυτή, αυτοί οι εργαζόμενοι προσβάλλουν τη χώρα». «Οι κυβερνήσεις που τους έχουν συμβασιούχους 22 χρόνια και κάθε χρόνο τους αλλάζουν τη σύμβαση δεν έχουν ευθύνη και έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι οι οποίοι καταδικάζουν τη χώρα και οι τουρίστες δεν μπορούν να δουν την Ακρόπολη;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Αυτή τη στιγμή, ελέγχεται η κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κάνει να βάλει ξανά τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και συμφωνούμε όλοι πως η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει και μέσα από την συνεισφορά που έχει ο Τουρισμός. Τι ακριβώς ανάπτυξη θα έχουμε και ποια συνεισφορά θα έχει ο Τουρισμός όταν η εικόνα αυτή τη στιγμή που μεταδίδεται σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι η εικόνα των σκηνών που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη», παρατήρησε ο κ. Σαχινίδης.

Καταδίκασε την επέμβαση των ΜΑΤ ο ΣΥΡΙΖΑ

Την επέμβαση των ΜΑΤ και «την αδικαιολόγητη συνεχή παρουσία τους μέσα στο χώρο της Ακρόπολης» καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Το μνημείο της Ακρόπολης δεν προσβάλλεται ποτέ από εργαζόμενους που διεκδικούν δουλειά και δικαιώματα», υποστήριξε, «αλλά από την υποκατάσταση του διαλόγου με την αστυνομική βία και τις εντολές για "κατάληψη" του χώρου της Ακρόπολης από σιδηρόφρακτες αστυνομικές δυνάμεις».

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει ο αποκλεισμός της Ακρόπολης από συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, με αποτέλεσμα oι τουρίστες που κατευθύνονται προς τον Ιερό Βράχο να βρίσκουν τη σιδερένια πόρτα κλειστή.

«Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που έχει κλείσει την είσοδο στην Ακρόπολη –το πιο γνωστό μνημείο της Ελλάδας– διεκδικώντας την καταβολή των μισθών των τελευταίων δύο ετών», αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Associated Press.

Το Reuters κάνει λόγο για 150 διαδηλωτές που έχουν ταμπουρωθεί στον Ιερό Βράχο εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτόν. «Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν την αστυνομία να κυνηγά τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού γύρω από το αρχαίο μνημείο», μεταδίδει στη διαδικτυακή του τοποθεσία το BBC.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24, τα ΜΑΤ έχουν μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο με στόχο να ελευθερώσουν την είσοδο αποκαθιστώντας την πρόσβαση σε αυτόν. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος μιας πρωτοφανούς κρίσης χρέους και μόλις πριν από λίγους μήνες γλίτωσε από τη χρεοκοπία», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Για να μειώσει τα έξοδα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει επιβάλει δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και έχει παγώσει τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα», συμπληρώνει.

Για δεκάδες τουρίστες που περιμένουν καρτερικά έξω από τη σφραγισμένη πύλη του αρχαιολογικού χώρου με την ελπίδα να θαυμάσουν από κοντά το παγκόσμιο μνημείο κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα The Independent στον ιστότοπό της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή