Επίθεση Κ. Καραμανλή στην κυβέρνηση για την οικονομία

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2002 14:19
UPD:14:25
A- A A+

«Οι μύθοι που βγήκαν μέσα από την ψευδή λογιστική απεικόνιση καταρρέουν. Η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών του κόμματός του σχετικά με τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών.

Οι προμήθειες στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται με υπόνοιες για μίζες, είπε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό και κοινωνικό αλλά είναι και εθνικό, και δεν θα μείνει μόνο εδώ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε -εφ' όλης της οικονομικής ύλης- επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τον οποίο είπε ότι περιβλήθηκε το «μύθο της διαχειριστικής δεινότητας».

Αφού επανέλαβε την εκτίμηση του κόμματος ότι με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης η πραγματική σύγκλιση της χώρας με την Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί σε 80 έτη, είπε ότι η κυβέρνηση δίδει πλαστά στοιχεία για τα δεδομένα της οικονομίας εξαπατώντας έτσι συνειδητά τη Βουλή και το λαό.

«Αδιαφάνεια στις επενδύσεις του ΟΤΕ»

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι είναι δέσμια διαπλεκομένων συμφερόντων, και στην αναφορά του για τις επενδύσεις του ΟΤΕ στα Βαλκάνια είπε ότι αυτές γίνονται με «αδιαφανείς διαδικασίες και με όρους που εξυπηρετούν τον προνομιακό προμηθευτή του Δημοσίου».

Μεταξύ άλλων είπε επίσης, ότι στις δημόσιες προμήθειες υπάρχουν παράνομες μεθοδεύσεις, ότι στα δημόσια έργα υπάρχουν υπερβάσεις προϋπολογισμών και καθυστερήσεις, ότι στα ολυμπιακά έργα ο προϋπολογισμός έφτασε στα 1.230 δισ. από 906 δισ, ότι οι αποκρατικοποιήσεις κρύβουν σκάνδαλα, ότι η πρώτη φάση του Κτηματολογίου έφερε πρόστιμα από την Ε.Ε. και «κτηματόσημο» στους πολίτες, και ότι οι επιδοτήσεις από κοινοτικά προγράμματα υπόκεινται στους «αδυσώπητους όρους καρεκλοκένταυρων για μίζες».

Δέκα προτάσεις για την οικονομία

«Διαφωνήσαμε - και διαφωνούμε - κάθετα με την πολιτική αντίληψη της συντηρητικής διαχείρισης. Πιστεύαμε - και πιστεύουμε - στην ανάγκη τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ρήξεων και τομών», δήλωσε ο κ. Καραμανλής, ενώ αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις της οικονομικής πολιτικής του κόμματός του:

-Μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, με άμεση πάταξη της γραφειοκρατίας, απαρέγκλιτη τήρηση της αξιοκρατίας, νομοθετική σεισάχθεια και σύγχρονο management.

-Aνοιγμα των αγορών στον ελεύθερο ανταγωνισμό, προώθηση πραγματικών (και όχι μόνο εισπρακτικών) αποκρατικοποιήσεων, άρση των κρατικών μονοπωλίων.

-Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών, εγγύηση της σταθερότητάς του και αντικειμενικοποίηση της λειτουργίας, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι συναλλαγές.

-Διαφάνεια στα οικονομικά του κράτους, που θ' αρχίσει με πλήρη δημοσιονομική απογραφή, θα διασφαλίζεται με την καθαρότητα και την ακρίβεια στη διατύπωση των δημόσιων λογαριασμών και θα στηρίζεται στο σεβασμό του δημόσιου χρήματος.

-Διαμόρφωση αποτελεσματικού πλαισίου διαφάνειας σε κάθε δραστηριότητα του Δημοσίου. Επιτέλους, πρέπει ν' αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης.

-Ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας, της κοινωνίας της πληροφορίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος αδειών, τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους.

-Υλοποίηση εθνικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης, με ολοκληρωμένες περιφερειακές παρεμβάσεις και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής της χώρας.

-Ενίσχυση κρίσιμων παραγωγικών τομέων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός, ως απαραίτητη προϋπόθεση για το ζωντάνεμα της ξεχασμένης Ελλάδας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που αποτελεί το σύγχρονο κοινωνικό εφιάλτη.

-Εξωστρέφεια της οικονομίας, με έμφαση στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, τη στήριξη του εμπορίου, την αναβάθμιση των μεταφορών.

-Επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, τη νέα γενιά της Πατρίδας μας, με άμεση σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας για να μην παράγουμε ανέργους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή