Αδύνατη η πρόσβαση στην Ακρόπολη

Απάντηση ΥΠΠΟΤ στα περί απλήρωτων συμβασιούχων
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 13:24
UPD:18:52

A- A A+

Αδύνατη για τους τουρίστες παραμένει η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, παρά το γεγονός ότι με την επέμβαση των ΜΑΤ άνοιξε η κεντρική πύλη που παρέμενε αποκλεισμένη από συμβασιούχους του ΥΠΠΟΤ. Οι τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν το μνημείο λαμβάνουν αρνητική απάντηση καθώς δεν υπάρχουν υπάλληλοι για να λειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος.

Εν τω μεταξύ η παράσταση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων συνεχίζεται, καθώς αποφάσισαν να μείνουν εκεί μέχρι τις 6 το απόγευμα και να επιστρέψουν αύριο το πρωί. Ισχυρή παραμένει η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι έκτακτοι υπάλληλοι και συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους και την καταβολή δεδουλευμένων, ενώ με απόφασή τους παρέμειναν όλη τη νύχτα έξω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Νωρίτερα δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης απωθώντας τους συγκεντρωμένους, καθώς και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων. Στο σημείο δημιουργήθηκε ένταση, με προσαγωγές συμβασιούχων και χρήση χημικών προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλωτές.

Η επέμβαση των ΜΑΤ ήταν αυτεπάγγελτη και στηρίχθηκε στην κατάθεση του εφόρου αρχαιοτήτων της Ακρόπολης, Ιω. Μάντη, στο αστυνομικό τμήμα Ακρόπολης, το οποίο με χθεσινή εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δ. Γκύζη, ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο έφορος κατέθεσε στην αστυνομία ότι από την κινητοποίηση των συμβασιούχων παρακωλύεται η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου. Με τη διαπίστωση διάπραξης αδικήματος, επενέβη η αστυνομία.

Αυστηρό μήνυμα Γ. Πεταλωτή προς τους συμβασιούχους

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η βεβήλωση της εικόνας της χώρας έδωσε με αφορμή τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην Ακρόπολη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ έκανε σαφείς νύξεις περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού.

«Το μνημείο της Ακρόπολης θα πρέπει να το προστατέψουμε και ως πολιτεία και ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να βάζουν 30 εργαζόμενοι λουκέτο και να την κρατούν κλειστή για να πετύχουν κάποιες εργασιακές τους απαιτήσεις, που σε μεγάλο βαθμό είναι και αδικαιολόγητες», διαμήνυσε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις ενέργειες των συμβασιούχων αδικαιολόγητες, ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ και πρώην υπουργού Πολιτισμού. «Αυτή η κυβέρνηση βρήκε λύση σε μια κατάσταση που και στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν ζημιογόνος, όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με υπουργό τον κ. Σαμαρά έβαζε αφειδώς και με γνωστά κριτήρια και με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργείται αυτό το ζήτημα».

Ερωτηθείς δε για το ποιοι υποκινούν τις κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι «όσοι ζούμε στην κοινωνία αυτή γνωρίζουμε ότι κάποιες κινητοποιήσεις γίνονται για άλλους λόγους έξω από εργασιακές απαιτήσεις» και ότι «όσοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις είναι και στην κρίση του λαού».

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει συγκεκριμένα, διότι «γνωρίζουμε όλοι ποιοι επιλέγουν τακτικές που δεν είναι συμβατές με τους γνωστούς τρόπους προάσπισης εργασιακών δικαιωμάτων».

Υψηλοί τόνοι και στη Βουλή

Οι εικόνες έντασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ανέβασαν το «θερμόμετρο» της πολιτικής αντιπαράθεσης και στη Βουλή, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, να κάνει λόγο -στο περιθώριο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση για τους απολυμένους της πρώην Ολυμπιακής- για απαράδεκτες σκηνές που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη και κάνουν τον γύρο του κόσμου πλήττοντας την εικόνα της χώρας. «Απαράδεκτους» χαρακτήρισε ο υφυπουργός και «όσους προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και συνεισφέρουν στην δυσφήμηση της χώρας».

Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ζήτησε προηγουμένως ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Ο κ. Χαλβατζής είπε πως σήμερα πήγαν οι εισαγγελείς κι ένας χωροφύλακας με ένα σιδεροπρίονο κι έκοβε τα κάγκελα της Ακρόπολης κι έλεγαν τα κανάλια κι οι ραδιοσταθμοί «τι κατάσταση είναι αυτή, αυτοί οι εργαζόμενοι προσβάλλουν τη χώρα». «Οι κυβερνήσεις που τους έχουν συμβασιούχους 22 χρόνια και κάθε χρόνο τους αλλάζουν τη σύμβαση δεν έχουν ευθύνη και έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι οι οποίοι καταδικάζουν τη χώρα και οι τουρίστες δεν μπορούν να δουν την Ακρόπολη;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Αυτή τη στιγμή, ελέγχεται η κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κάνει να βάλει ξανά τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και συμφωνούμε όλοι πως η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει και μέσα από την συνεισφορά που έχει ο Τουρισμός. Τι ακριβώς ανάπτυξη θα έχουμε και ποια συνεισφορά θα έχει ο Τουρισμός όταν η εικόνα αυτή τη στιγμή που μεταδίδεται σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι η εικόνα των σκηνών που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη», παρατήρησε ο κ. Σαχινίδης.

«Κανένας δεν επικροτεί κανένα φαινόμενο βίας. Αλλά δηλώνουμε απερίφραστα ότι η Ακρόπολη αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ουδείς δικαιούται να την κλείνει και να παρεμποδίζει χιλιάδες πολίτες που ταξίδεψαν για να τη δουν, να την επισκεφθούν», είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκη σχετικά με την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, απηύθυνε πρόσκληση να μεταβεί ομάδα των εργαζομένων στο υπουργείο, ώστε να βρεθεί λύση, για να λάβει όμως την άρνηση των υπαλλήλων.

Ανακοίνωση - απάντηση από ΥΠΠΟΤ

Η Ακρόπολη, ένα από τα παγκοσμία σύμβολα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, δεν μπορεί να παραμένει κλειστή, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων παρελθόντων ετών σε συμβασιούχους, σημείωσε τα εξής:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανέλαβε την νομοθετική πρωτοβουλία και επανέφερε τη νομιμότητα, αποκαθιστώντας το αίσθημα δικαίου δίνοντας λύση στο χρονίζον θέμα των απλήρωτων εργαζομένων.

Με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (άρθρο 14, Ν.3878/2010) προβλέπεται η καταβολή όλων των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονταν στους εργαζόμενους από 1/1/2008 και μετά.

Αμέσως δε μετά τη δημοσίευση του Ν.3878/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Σεπτεμβρίου, άρχισαν να καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές για όσους εργαζομένους υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και συνεχίζεται η ενταλματοποίηση και εκταμίευση ανάλογα με τη ροή συγκεντρώσεως των δικαιολογητικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσίου λογιστικού.

Αποκαθιστούμε έτσι και σε αυτή την περίπτωση μέσα σε δημοσιονομικά δύσκολες συνθήκες το κύρος και την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους που επί σειρά ετών απασχολούσε εργαζόμενους χωρίς να τους πληρώνει.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2009 η νέα πολιτική ηγεσία παρέλαβε ένα υπουργείο, στο οποίο απασχολούνταν εκατοντάδες συμβασιούχοι, πολλοί από τους οποίους δεν πληρώνονταν καν».

«Οι συμβασιούχοι αυτοί», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ, «προσλαμβάνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα αντικειμενικό κριτήριο και χωρίς πολλές φορές να πληρούν ούτε καν τα τυπικά προσόντα που ορίζει ο νόμος (πχ. προσλαμβάνονταν ημερήσιοι φύλακες χωρίς γνώση γλώσσας όπως προβλέπει το νομοθετικό διάταγμα 50/2001)».

«Ένα χρόνο μετά, έχουμε αποκαταστήσει πλήρως τη νομιμότητα και εφαρμόζουμε διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, με αυστηρή εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων των νόμων 2190/1994 και 3812/2009, όπως πρέπει να γίνεται σΆ ένα κράτος δίκαιου», υποστηρίζει το ΥΠΠΟΤ, τονίζοντας πως πλέον δεν απασχολείται στο υπουργείο κανένας εργαζόμενος χωρίς να αμείβεται.

Απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι να προχωρήσουμε σταθερά στο δρόμο της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισονομίας, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Θα εξοφληθούν άπαντες»

Τη δέσμευση ότι θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων του υπουργείου, διατύπωσε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης.

«Σε ό,τι σχετίζεται με τα δεδουλευμένα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει δηλώσει ότι θα εξοφληθούν μέχρι τελευταίας δεκάρας και ζητεί από τους εργαζόμενους να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να εξοφληθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα εξοφληθούν άπαντες», επανέλαβε και πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τις κλειδαριές της Ακρόπολης, ούτε να διανυκτερεύει εντός αυτής, διότι δεν ανήκει σε καμία ομάδα το μοναδικό αυτό μνημείο, αλλά στην ανθρωπότητα ολόκληρη».

ΝΔ: Φτάνει πια ο διασυρμός

Εν τω μεταξύ, οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις εικόνες έντασης που επικράτησαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, άσκησε η ΝΔ, διά της υπεύθυνης του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σε δήλωσή της, η κ. Κεφαλογιάννη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τον Ιερό Βράχο σε πεδίο μάχης, «χωρίς σεβασμό στο ιστορικό μνημείο, αλλά και χωρίς συναίσθηση για το πόσο αμαυρώνει την εικόνα της χώρας».

Η τομεάρχης κάλεσε επίσης τους αρμόδιους να δώσουν άμεσα εξηγήσεις: «Οφείλουν να προστατέψουν την Ακρόπολη, που δεν είναι ούτε χώρος αντιπαράθεσης, ούτε όμως και χώρος διεκδίκησης δικαιωμάτων», τονίζει και καταλήγει: «Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο επεισοδιακών κινητοποιήσεων, που στοίχισαν ακριβά στον Ελληνικό Τουρισμό, η Κυβέρνηση όφειλε να είχε αναζητήσει λύσεις στο διάλογο. Δεν το έκανε. Φτάνει πια ο διασυρμός».

Και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος σε πράξεις όπως η κατάληψη της Ακρόπολης, επικρίνοντας όμως παράλληλα την κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή.

Π. Παναγιωτόπουλος: Mε τα ΜΑΤ δεν λύνονται τα προβλήματα

Π. Παναγιωτόπουλος: Mε τα ΜΑΤ δεν λύνονται τα προβλήματα

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε απολύτως αντίθετοι, ως Νέα Δημοκρατία, με τέτοιες πράξεις, όπως η κατάληψη της Ακρόπολης από τους συμβασιούχους. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να καταλάβει και η κυβέρνηση ότι με τα ΜΑΤ δεν λύνονται τα προβλήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Γιατί είναι η στάση της κυβέρνησης, που σπρώχνει τους συμβασιούχους σε απεγνωσμένες κινήσεις».

Καταλήγοντας, διερωτήθηκε «πού είναι, επιτέλους, οι αρμόδιοι υπουργοί, για να κάνουν διάλογο, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα;».

Αλέκα Παπαρήγα: Οι κινητοποιήσεις δεν βλάπτουν το μνημείο

Τη στήριξή της στον αγώνα των συμβασιούχων εξέφρασε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την επέμβαση της Αστυνομίας.

Α. Παπαρήγα: Οι κινητοποιήσεις δεν θα προκαλέσουν καμιά βλάβη στην Ακρόπολη

Α. Παπαρήγα: Οι κινητοποιήσεις δεν θα προκαλέσουν καμιά βλάβη στην Ακρόπολη

«Οι εργαζόμενοι μπορούν να αγωνίζονται εκεί που βρίσκονται. Οι κινητοποιήσεις δεν θα προκαλέσουν καμιά βλάβη στο μνημείο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συμπληρώνοντας πως η Ακρόπολη έχει συμβολισμό και πως εκτός από την αρχαία υπάρχει και η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

ΛΑΟΣ: Η Ακρόπολη δεν είναι οικόπεδο κανενός

Τον αποκλεισμό της Ακρόπολης καταδίκασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό.

«Η Ακρόπολη δεν είναι οικόπεδο κανενός. Ανήκει στην Ελλάδα και την ιστορία της. Δεν μπορεί να έρχονται τουρίστες από το Λος Αντζελες και το Σίδνεϊ και να βρίσκουν λουκέτα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Καταδίκασε την επέμβαση των ΜΑΤ ο ΣΥΡΙΖΑ

Την επέμβαση των ΜΑΤ και «την αδικαιολόγητη συνεχή παρουσία τους μέσα στο χώρο της Ακρόπολης» καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Το μνημείο της Ακρόπολης δεν προσβάλλεται ποτέ από εργαζόμενους που διεκδικούν δουλειά και δικαιώματα», υποστήριξε, «αλλά από την υποκατάσταση του διαλόγου με την αστυνομική βία και τις εντολές για "κατάληψη" του χώρου της Ακρόπολης από σιδηρόφρακτες αστυνομικές δυνάμεις».

Α. Τσίπρας: Απρόκλητη επίθεση στους εκπροσώπους του Τύπου στην Ακρόπολη

Α. Τσίπρας: Απρόκλητη επίθεση στους εκπροσώπους του Τύπου στην Ακρόπολη

Την ίδια ώρα το Δίκτυο Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 το απόγευμα στην είσοδο της Ακρόπολης, την οποία διοργανώνουν το συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Δημοκρατική Αριστερά: Δεν αξίζει στη χώρα αυτή η εικόνα

«Το πελατειακό κράτος λύνει τις διαφορές του με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο μνημείο της Ακρόπολης με τα ΜΑΤ και την καταστολή. Αυτή η εικόνα δεν αξίζει στη χώρα», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

ΣΕΑ: Εκκωφαντική η αδυναμία της Πολιτείας

Την επέμβαση των ΜΑΤ καταδίκασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καταγγέλλοντας τη χρήση ωμής αστυνομικής βίας «σε ένα συμβολο της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της ελευθερίας του λόγου».

«Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής προδίδει εκκωφαντική αδυναμία πολιτικής διαχείρισης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της προστασίας και ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς», αναφέρουν οι αρχαιολόγοι και ζητούν να αποχωρήσουν αμέσως τα ΜΑΤ, να ανοίξει η Ακρόπολη για τους επισκέπτες, αλλά και να σκύψει η πολιτική ηγεσία πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων.

ΣΕΚΑ: Ντροπή για τη χώρα

«Είναι ντροπή για τη χώρα μας να προβάλλεται ως εικόνα πολιτισμού τα ματ μέσα στην Ακρόπολη με τη χρήση χημικών εναντίον των εργαζομένων, που χρόνια τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ανάδειξη και την προστασία του πολιτισμού, δουλεύοντας συχνά και για μήνες απλήρωτοι», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΚΑ εκφράζει τη στήριξή του στους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού στα κοινά δίκαια αιτήματα τους, καταδικάζει την ωμή χρήση βίας -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- σε ένα χώρο σύμβολο πολιτισμού και ζητεί άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών να παρέμβει με δεσμεύσεις για την κατάργηση του 24μήνου και την επίλυση των φλέγοντων ζητημάτων των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, που οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο τους εργαζομένους.

«Καιρό τώρα θίγουμε το φλέγον ζήτημα του 24μήνου, που στερεί το δικαίωμα εργασίας στους εργαζομένους. Η πολιτική της κυβέρνησης να καταθέτει πρόταση εξαίρεσης από το 24μηνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να το αποσύρει αδιαφορώντας για το δικαίωμα στην εργασία, έφερε τους εργαζομένους σε αυτήν την κατάσταση οδηγώντας τους στο κλείσιμο της Ακρόπολης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο»

«Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Σήμερα κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης», δήλωσε ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την επέμβαση της αστυνομίας ως «τραγωδία» και «τεράστιο έγκλημα που δεν έχει ξανασυμβεί».

Αποδοκιμάζει η ΑΔΕΔΥ

Την επέμβαση των ΜΑΤ στην Ακρόπολη και τις συλλήψεις εργαζόμενων - συμβασιούχων αποδοκίμασε η ΑΔΕΔΥ «Είναι άξιο απορίας όλοι όσοι κόπτονται για την πολιτιστική εικόνα της χώρας, χρεώνοντας στους εργαζόμενους την "κλειστή" Ακρόπολη, αν είναι υπερήφανοι για τη σημερινή εικόνα εισβολής των ΜΑΤ στον ιστορικό χώρο που θα "ταξιδέψει" από τις τηλεοράσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου», σημείωσε η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει ο αποκλεισμός της Ακρόπολης από συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, με αποτέλεσμα oι τουρίστες που κατευθύνονται προς τον Ιερό Βράχο να βρίσκουν τη σιδερένια πόρτα κλειστή.

«Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που έχει κλείσει την είσοδο στην Ακρόπολη –το πιο γνωστό μνημείο της Ελλάδας– διεκδικώντας την καταβολή των μισθών των τελευταίων δύο ετών», αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Associated Press.

Το Reuters κάνει λόγο για 150 διαδηλωτές που έχουν ταμπουρωθεί στον Ιερό Βράχο εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτόν. «Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν την αστυνομία να κυνηγά τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού γύρω από το αρχαίο μνημείο», μεταδίδει στη διαδικτυακή του τοποθεσία το BBC.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24, τα ΜΑΤ έχουν μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο με στόχο να ελευθερώσουν την είσοδο αποκαθιστώντας την πρόσβαση σε αυτόν. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος μιας πρωτοφανούς κρίσης χρέους και μόλις πριν από λίγους μήνες γλίτωσε από τη χρεοκοπία», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Για να μειώσει τα έξοδα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει επιβάλει δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και έχει παγώσει τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα», συμπληρώνει.

Για δεκάδες τουρίστες που περιμένουν καρτερικά έξω από τη σφραγισμένη πύλη του αρχαιολογικού χώρου με την ελπίδα να θαυμάσουν από κοντά το παγκόσμιο μνημείο κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα The Independent στον ιστότοπό της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή