Το δημοψήφισμα για το καθεστώς της αμφισβητούμενης επαρχίας Αμπιέι στο Σουδάν δεν μπορεί να διεξαχθεί στις 9 Ιανουαρίου, όπως προβλεπόταν, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα ψηφίσουν οι εκλογείς, ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Συμφωνήσαμε ότι δεν είναι δυνατό να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στο Αμπιέι στις 9 Ιανουαρίου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Χαρτούμ ο Αλ Ντιρντίρι Μοχάμεντ ¶χμεντ, υπεύθυνος για το ζήτημα της Αμπιέι στους κόλπους του Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου (NCP) του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ.
Ο αξιωματούχος αυτός ανήκει στην αντιπροσωπεία του NCP, η οποία μετείχε στην Αιθιοπία σε διαπραγματεύσεις με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν (SPLM) για το καθεστώς της Αμπιέι, που είναι μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου.
Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι οι διαπραγματεύσεις τους απέτυχαν.
Ωστόσο ο κυβερνήτης της Αμπιέι δήλωσε σήμερα ότι οι κάτοικοί της δεν θα αποδεχθούν μια αναβολή του δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής τους και ότι μπορεί να πραγματοποιήσουν μόνοι τους το δημοψήφισμα χωρίς την κυβέρνηση.
«Δεν είναι αποδεκτή μια αναβολή της ψηφοφορίας. Οι κάτοικοι της Αμπιέι εμμένουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 9 Ιανουαρίου. Αν η κυβέρνηση δεν τους δώσει αυτήν την επιλογή, μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας το δημοψήφισμα», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Ντενγκ Αρόπ Κουόλ, ο οποίος είναι μέλος του SPLM.
Την ίδια ημέρα με το δημοψήφισμα στο Αμπιέι, προβλέπεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο νότιο Σουδάν για να αποφασιστεί αν οι κάτοικοί του θέλουν τη διατήρηση της ενότητας του Σουδάν ή την απόσχισή τους.
Οι κάτοικοι της αμφιλεγόμενης περιοχής Αμπιέι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του Ιανουαρίου για να αποφασίσουν αν θέλουν να προσχωρήσουν στο βόρειο ή το νότιο Σουδάν.
Τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν σημαντικά σημεία της συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε το 2005 ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν, ο οποίος διήρκεσε δύο δεκαετίες, φέρνοντας αντιμέτωπους το βορρά, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι μουσουλμάνοι, με το νότο, όπου μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι χριστιανοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ