Ανοικτή και πάλι η Ακρόπολη για τους τουρίστες

Γ. Παπανδρέου: «Ναι» στη διαμαρτυρία, «όχι» στην αυθαιρεσία
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 10:18
UPD:14:06

A- A A+

«Ναι» στη διαμαρτυρία, «όχι» αυθαιρεσία, παρατήρησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας τον αποκλεισμό της Ακρόπολης από συμβασιούχους του ΥΠΠΟΤ. Νωρίτερα κατέστη δυνατή η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο για τους τουρίστες, ωστόσο λίγο αργότερα οι είσοδοι της Ακρόπολης έκλεισαν και πάλι. Τελικά λίγο πριν το μεσημέρι ο αρχαιολογικός χώρος άνοιξε οριστικά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το δικαίωμα της έκφρασης κάθε πολίτη, είναι ιερό. Ιερό όμως είναι και το δικαίωμα όλων, στον κοινό μας πλούτο. Ένας πλούτος που δεν ανήκει σε κανένα άτομο, σε καμία ομάδα σε κανένα κόμμα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να βάζει λουκέτο, να αιχμαλωτίζει αρχαία μνημεία όπως η Ακρόπολη, και να ιδιοποιείται μίας παγκόσμιας κληρονομιάς, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση της γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για την ανεργία.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Α. Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη των ανέργων

Επίκαιρη Ερώτηση Α. Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη των ανέργων

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε λογικό και θεμιτό να υπάρχουν αντιδράσεις, σημειώνοντας όμως πως άλλο είναι η διαμαρτυρία και άλλο η αυθαιρεσία. «Αυτές οι ενέργειες τραυματίζουν τη χώρα και δίνουν πάτημα σε όλους εκείνους, οι οποίοι ποντάρουν στην ήττα της Ελλάδας, να μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους. Αυτές οι ενέργειες προκαλούν και ανεργία, διότι χτυπούν βασικές μας βιομηχανίες, όπως είναι ο τουρισμός, αλλά απωθούν και επενδύσεις».

«Κανένα κόμμα δεν μπορεί να υποθάλπει τέτοιες ενέργειες», τόνισε, την ώρα μάλιστα που «δίνουμε λύσεις στο πρόβλημα των συμβασιούχων καθώς παραλάβαμε ένα νομικό χάος με την υπογραφή του ίδιου του αρχηγού της ΝΔ», ο οποίος -όπως είπε- αρνείται και σε αυτή την περίπτωση να αναλάβει τις ευθύνες του.

Το μόνο που έκαναν οι συμβασιούχοι, ήταν ότι άλλαξαν του λουκέτο στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Το προβλημα ήταν τα ΜΑΤ του κ. Παπουτσή και τα δακρυγόνα, απάντησε η κ. Παπαρήγα. Δεν έγινε τίποτα προσβλητικό για την Ακροπολη. Οι εργαζόμενοι υπερασπίζονταν το δικαίωμα στη δουλειά από αυτό εκτίθεται ο τουρισμός, διερωτήθηκε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Αυτό που έκαναν οι εργαζόμενοι, τη στιγμή που λύνουμε τα προβλήματά τους, είναι να βάλουν λουκέτο στην Ακρόπολη. Δηλαδή, να εμποδίσουν άλλους εργαζόμενους να δουλέψουν, να εμποδίσουν την τουριστική ανάπτυξη στην Αθήνα και να δώσουν το σήμα παγκοσμίως - και δείτε τις ξένες εφημερίδες, σήμερα- που διασύρει τη χώρα μας», ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Σας καλώ και σας εγκαλώ: ή θα προχωρήσουμε στη χώρα μας πραγματικά σε μία αναμόρφωση, ή κάποιοι θα συνεχίζουν να θέλουν να βλέπουν αυτή τη χώρα να βουλιάζει - ίσως, εν ονόματι της διεθνούς επανάστασης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, διαμηνύοντας πως δεν πρόκεται να επιτρέψει τέτοιες μεμψιμοιρίες. «Εμείς δεν θα αφήσουμε αυτές τις μεμψιμοιρίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες, να εδραιωθούν και να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Εμείς είμαστε εκείνοι, που εγγυόμαστε ότι η χώρα θα πάει μπροστά, ότι θα γίνουν οι μεγάλες αλλαγές», κατέληξε.

Απάντηση Ρηγίλλης στον Πρωθυπουργό

Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της ΝΔ στα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής: «Την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά φέρει η ολοκλήρωση και παράδοση του Μουσείου της Ακρόπολης, έργου παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτό κληροδότησε, μεταξύ των άλλων, ως υπουργός Πολιτισμού, στους συμπολίτες μας και στην παρούσα κυβέρνηση, έχοντας παράλληλα διευθετήσει, με τη γνωστή τροπολογία, και το ευαίσθητο θέμα των συμβασιούχων. Τροπολογία, της οποίας την επέκταση ζητούν και οι ίδιοι οι συμβασιούχοι, σήμερα».

«Από τη μια, λοιπόν, έχουμε το Μουσείο της Ακρόπολης με τη σφραγίδα Σαμαρά και από την άλλη τη χαώδη κατάσταση με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στον Ιερό Βράχο με τη σφραγίδα Παπανδρέου, που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Ο λαός μας έχει βγάλει, ήδη, τα συμπεράσματά του», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ανοικτή και πάλι η Ακρόπολη

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί η πρόσβαση των τουριστών στην Ακρόπολη κατέστη δυνατή μέσω εισόδων από τη Διονυσίου Αεροπαγίτου. Την ίδια ώρα έξω από την κεντρική πύλη, που φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, παρέμεναν περίπου 50 συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ.

Λίγο αργότερα όμως, οι εικόνες με τους τουρίστες να περιμένουν καρτερικά έξω από τον αρχαιολογικό χώρο επαναλήφθηκαν, καθώς έκλεισαν και πάλι όλες οι είσοδοι.

«Θα φτάσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται», διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος των συμβασιούχων, Νίκος Χασομέρης.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συμβασιούχους, οι μονιμοι υπάλληλοι προχώρησαν σε στάση εργασίας έως τις 12μ.μ., ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των συγκεντρωμένων, κλήθηκαν υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες προκειμένου να σπάσει η στάση εργασίας και να λειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος.

Μικρή ένταση δημιουργήθηκε νωρίς το πρωί όταν αστυνομικές δυνάμεις άφησαν ένα ζευγάρι τουριστών να εισέλθει το χώρο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων.

Τελικά λίγο πριν το μεσημέρι, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης άνοιξε και πάλι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καθώς οι μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού επέστρεψαν στις θέσεις τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή