Χιλή: Αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους οι μεταλλωρύχοι

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 12:20
REUTERS/DAVID MERCADO

A- A A+

Υποδοχή ηρώων επιφύλαξαν γείτονες και φίλοι στους τρεις πρώτους μεταλλωρύχους που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι οι μεταλλωρύχοι ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία και ότι πολλοί ακόμα θα πάρουν εξιτήριο σήμερα. Όπως είπε ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου του Κοπιάπο, Γιόργκε Μόρτες, οι τρεις εργάτες που αποχώρησαν – Έντισον Πένα, Χουάν Ιλάνες και Κάρλος Μαμάνι - θα μπορούν να προχωρήσουν κανονικά με τις φυσικές τους δραστηριότητες και θα χρειάζονται γυαλιά ηλίου μόνο όταν εκθέτονται σε έντονο φως. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε».

Νωρίτερα, ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα επισκέφθηκε τους 33 μεταλλωρύχους στο νοσοκομείο και υποσχέθηκε να εξαλείψει τις «απάνθρωπες» εργασιακές συνθήκες στη χώρα, δεσμευόμενος για «πολύ βαθιές αλλαγές» στις συνθήκες ασφαλείας στα ορυχεία, τις μεταφορές, την αλιεία και τις κατασκευές.

Είπε στους μεταλλωρύχους ότι θα διοργανωθούν εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν τους στις 25 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και τους προσκάλεσε σε ποδοσφαιρικό αγώνα εναντίον των διασωστών την ίδια ημέρα.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή