Γ. Παπανδρέου: Ανυπολόγιστη η ζημιά που προκάλεσε στη χώρα η ΝΔ

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 12:35
UPD:16:59

A- A A+

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ρίξει φως στις «κραυγαλέες αλχημείες» και την «κατάφωρη παραποίηση των στοιχείων από τη ΝΔ, που οδήγησαν στο διασυρμό της χώρας» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με το χρονικό ορίζοντα διερεύνησης της εξεταστικής για την οικονομία.

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου, με τη NΔ να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι τεχνητά φούσκωσε το έλλειμμα. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ήταν αυτή που «παρέλαβε μια χώρα με ανάπτυξη 5% και εκτόξευσε το χρέος στα 500 δισ. το 2009».

Η επιχειρηματολογία του κ. Παπανδρέου εστιάστηκε ιδίως στην παραποίηση των στοιχείων της οικονομίας, που –όπως είπε- κόστισε βαριά στην Ελλάδα.

«Στόχος της ΝΔ ήταν να απαξιώσει το ΠΑΣΟΚ, τελικά κατάφερε να προκαλέσει έναν καταιγισμό κακών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Μας ασκήθηκε καταστροφική κριτική, κατηγορηθήκαμε ότι εξαπατήσαμε την Ευρώπη», τόνισε, προσθέτοντας ότι κανείς πιο πριν δεν είχε αμφισβητήσει την εγκυρότητα της ένταξης μας στο ευρώ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία

Επίκαιρη ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία

Αυτή η πρωτοφανής παραποίηση των στοιχείων, συνέχισε, είναι ένα ατόπημα που πληγώνει βαθιά την Ελλάδα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι εάν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση «δε θα μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι και θα μαζεύαμε τα ερείπια της χώρας».

«Η ζημιά από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ανυπολόγιστη», συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε τη βούληση να διερευνηθεί ποιοι ήταν εκείνοι που θέλησαν να αποκρύψουν την αλήθεια και να αποστείλουν λανθασμένα στοιχεία στην ΕΕ.

«Δεν έχω αντίρρηση να συγκρίνουμε και να κρίνουμε όλες τις κυβερνήσεις», ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «το επίκεντρο της εξεταστικής δεν μπορεί παρά να είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις που οδήγησαν στην κατάφωρη παραποίηση των στοιχείων την περίοδο 2007 έως 2009».

«Κινδυνεύετε να εκτεθείτε για το δικό σας διάστημα διακυβέρνησης», απάντησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Ισχυρίζεστε ότι είστε περήφανοι για τη διακυβέρνησή σας. Τότε γιατί αρνείστε να μπείτε στη διαδικασία του ελέγχου;», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να γίνει γνωστό για ποιο λόγο ο Έλληνας βρίσκεται σε οικονομική καχεξία και να αποσαφηνιστεί πότε στράβωσε το κλίμα για την οικονομία, ζητώντας να συμπεριληφθούν στην Εξεταστική η περίοδος ένταξής της χώρας στην ΟΝΕ, το ζήτημα του Χρηματιστηρίου, τα έργα των ολυμπιακών αγώνων με τις αμαρτωλές –όπως τις χαρακτήρισε- συμβάσεις της περιόδου 2000-2004, αλλά και το διάστημα διακυβέρνησης της ΝΔ.

Κάλεσε δε τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει όσα είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Να καλέσουμε τον κ. Γιούνκερ μας πει ξεκάθαρα τι εννοούσε, δεν μπορεί να διασύρεται η χώρα», ανέφερε.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις ευθύνες της, προσπαθώντας να βάλει τάξη στη χώρα, χωρίς μαγικές –όπως υποστήριξε- φόρμουλες, αλλά με επίπονες αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

«Θέλετε να συζητήσουμε για το τι κάνει η κυβέρνηση; Είμαστε εδώ να μας ελέγξετε», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η όλη συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί γύρω από «συνειδητή παραποίηση των στοιχείων από την ΝΔ, που προκάλεσε το διασυρμό της χώρας».

ΝΔ: Παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού

Εν τω μεταξύ, για παιχνίδι εντυπώσεων έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στη σημερινή πρόταση του Πρωθυπουργού να επικεντρωθεί η επικείμενη εξεταστική επιτροπή για την οικονομία στην περίοδο 2007-2009.

«Εξεταστικές “α λα καρτ”, σύμφωνα με το κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Όποιος θέλει την αλήθεια, τη μόνη αλήθεια, για τα ελλείμματα, το χρέος και, γενικότερα, για την κατάσταση της Οικονομίας, ναι, να τη βρούμε», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

«Να ψάξουμε όλοι μαζί. Να πάμε πίσω, από το 1981, μέχρι και σήμερα. Από την εποχή, δηλαδή, που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, όπως υπέδειξε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Γιουνκέρ», αντέτεινε ο κ. Παναγιωτόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να συνεργήσει σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού, όπως αυτό που θέλει να δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή