Ρωσικό υπερθέαμα στο Μέγαρο Μουσικής

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 15:54

A- A A+

Ένα χορευτικό υπερθέαμα με αναφορές στα περίτεχνα έργα τέχνης της ρωσικής παράδοσης θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 16 και 17 Οκτωβρίου.

Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Χορού Γκζελ καταφθάνει στην Αθήνα για μας καταπλήξει με τα εντυπωσιακά κοστούμια, τα χορευτικά ακροβατικά και την παραδοσιακή ρωσική μουσική. Οι τρεις παραστάσεις που θα δοθούν στην Αθήνα (η μία εμφάνιση προστέθηκε εκτάκτως λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού), είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Η ονομασία του διάσημου αυτού χορευτικού σχήματος παραπέμπει στις χαρακτηριστικές πορσελάνες Γκζελ, με τα λευκά και γαλάζια σχέδια που κατασκευάζονται στην ομώνυμη περιοχή δίπλα στη Μόσχα. Τα κοστούμια των χορευτών είναι εμπνευσμένα από την πλούσια λαϊκή παράδοση διαφόρων περιοχών της Ρωσίας και είναι φτιαγμένα από τους έμπειρους τεχνίτες των Θεάτρων Μπολσόι και Στανισλάφσκι.

Υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή και καλλιτεχνικού Διευθυντή και χορογράφου, Βλαντίμιρ Ζαχάρωφ,περισσότεροι από 40 ταλαντούχοι χορευτές θα αλλάξουν περίπου 1000 πλούσια, αυθεντικά κουστούμια. Η παράσταση ταξιδεύει τον θεατή στους θησαυρούς της ρωσικής κουλτούρας, στα εξαίρετα ζωγραφισμένα με το χέρι λακαριστά κουτιά Πάλεχ και Φεντόσκινο- η τέχνη των οποίων ανάγεται στον 18 αιώνα- στα λεπτοδουλεμένα κοσμήματα από σμάλτο Φινίφτ, στα χρυσοποίκιλτα προϊόντα από ξύλο Χοχλομά, στις παραδοσιακές χειροποίητες δαντέλες Vologda, τα χρυσοκέντητα προϊόντα Τορζόκ κτλ.

Ο Βλαντίμιρ Ζαχάρωφ επιφυλάσσει και μια έκπληξη στο ελληνικό κοινό: δημιούργησε μια ειδική χορογραφία πάνω στο συρτάκι της ταινίας «Ζορμπάς», καθώς είναι λάτρης της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Βλαντίμιρ Ζαχάρωφ γεννήθηκε στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας. Σπούδασε χορογραφία στην Κρατική Σχολή Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης έχοντας βιώσει την επιρροή που μπορεί να έχει σε κάποιον μια τόσο ιστορική πόλη με βαθειά εδραιωμένη καλλιτεχνική παράδοση. Εργάσθηκε ως χορογράφος και καθηγητής μπαλέτου στο Πανεπιστήμιο της πόλης Σαμάρα στη Ρωσία. Διατέλεσε διευθυντής του τμήματος Μπαλέτου στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας. Έχει χορογραφήσει πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη Μόσχα, και οργανώσει επίσημη κυβερνητική συναυλία στο Κρεμλίνο το 1987.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Προξένων με τη συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης Φίλων του Μαραθώνα.

Πληροφορίες: «Αιώνια Ρωσία», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 16 Οκτωβρίου, ώρα 21:00. Στις 17 Οκτωβρίου θα δοθούν δύο παραστάσεις, ώρα: 11:30 και 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 62 ευρώ, 49 ευρώ, 39 ευρώ, 29 ευρώ, 15 ευρώ. Τηλέφωνα: 2107282333 και 7282348.

Προτεινόμενα για εσάς