Ενας σιωπηρός πόλεμος, με έξι θύματα το λεπτό

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2002 18:00

A- A A+

«Ν' αντισταθούμε στο στιγματισμό και τις διακρίσεις», είναι το σύνθημα της 15ης Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου. Μόνο αν κάνουμε τον ιό κοινό εχθρό όλοι μας, και όχι μόνο όσοι έχουν προσβληθεί από αυτόν, θα νικήσουμε αυτή την παγκόσμια μάχη, επισημαίνεται σε έκθεση του ΟΗΕ.

Η νόσος άρχισε ως μια μυστηριώδης λοίμωξη μεταξύ των ομοφυλόφιλων λευκών ανδρών, όμως τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει εξελιχθεί στη χειρότερη πανδημία που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα. Μάλιστα σήμερα, η λοίμωξη έχει περάσει στο στάδιο της ετεροφυλοφιλικής διασποράς: 42 εκατ. άτομα, εκ των οποίων το 50% γυναίκες, είναι ήδη φορείς της νόσου.

Στην Αφρική το 58% των φορέων είναι γυναίκες. Αυτή η μεταβολή της δυναμικής του AIDS σημαίνει πως μπορεί να γεννηθούν περισσότερα μωρά τα οποία να έχουν μολυνθεί από τη μητέρα τους.

Το ότι η νόσος προσβάλλει όλο και περισσότερες γυναίκες θα δημιουργήσει και οικονομικό πρόβλημα, εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς σε πολλές χώρες η επιβίωση της οικογένειας εξαρτάται από τις γυναίκες.

Ως το τέλος του 2002, το AIDS θα έχει στοιχίσει 3,1 εκατομμύρια ζωές, εκ των οποίων 610.000 παιδιά, ενώ πέντε εκατομμύρια θα έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις άλλα 45 εκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν από τον ιό HIV σε 126 χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος μεταξύ 2002 και 2010.

Η πανδημία πυροδοτεί την πείνα στη νότια Αφρική, όπου απειλεί τις ζωές 14 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η υποσαχάρια Αφρική, όπου 29,4 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι είναι φορείς του ιού ή νοσούν από AIDS, παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από την νόσο ως σήμερα, με τη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία, στην οποία περιλαμβάνεται η Κίνα, να ακολουθούν με έξι εκατομμύρια.

Η νόσος εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στις χώρες της Βαλτικής, στη Ρωσική Ομοσπονδία και σε ορισμένες δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας.

Στην Ινδία, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του HIV, και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξητικές τάσεις. Στη Λατινική Αμερική περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό και στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία 1,2 εκατομμύριο.

Για να καταπολεμηθεί η μάστιγα, πρέπει να δαπανώνται τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, έναντι τριών δισεκατομμυρίων που δίνονται σήμερα», τονίζει ο ΟΗΕ.

Και ενώ η μόλυνση εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό: 14.000 νέα κρούσματα την ημέρα, λιγότερο από το 4% των ασθενών έχουν πρόσβαση στις θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή