Ιορδανία: Συνάντηση Δ.Δρούτσα με βασιλιά Αμπντάλα Β'

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010 15:55
UPD:16:03
A- A A+

Τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄επισκέφθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιορδανός μονάρχης συζήτησε με τον Ελληνα υπουργό θέματα που σχετίζονται με τη διμερή συνεργασία, αλλά και το Μεσανατολικό, σε τούτη την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις εξελίξεις επί του θέματος, καθώς τόσο οι σχέσεις της με την περιοχή, όσο και η συμμετοχή της στην ΕΕ, της επιτρέπουν να ασκήσει έναν εποικοδομητικό ρόλο.

Στη συνάντησή του με τον Ιορδανο πρωθυπουργό, Σαμίρ Ριφάι, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της οικονομίας, στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και στην αλλαγή που σταδιακά εκδηλώνεται στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η ανάληψη, εξάλλου, μεγάλων έργων από ελληνικές εταιρείες (όπως η κατασκευή μεγάλων Αιολικών πάρκων από δύο consortia όπου μετέχουν ελληνικές εταιρείες), αλλά και η ευρύτερη ελληνική δραστηριότητα στην επιχειρηματική ζωή της Ιορδανίας, επιτρέπουν (όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση) τη σύγκληση ενός Business Forum, ενώ υπαγορεύουν την ανάγκη συνομολόγησης μίας συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας, η διαπραγμάτευση της οποίας ήδη ξεκίνησε.

Στη συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον Ιορδανό ομόλογό του, Νάσερ Τζούντε, υπεγράφη Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων, ενώ όπως σημειώθηκε στις δηλώσεις των δύο υπουργών, εξετάστηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις, όσο και τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η απόδοση του προγράμματος ελληνικών υποτροφιών, που επέτρεψε σε 2.000 Ιορδανούς να σπουδάσουν στην Ελλάδα με πολλαπλασιαστικές θετικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις.

Αναφορικά με το Μεσανατολικό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τον ρόλο της «σταθερότητας» που διαδραματίζει η Ιορδανία, καθώς και τη στάση της «συνεπούς υποστήριξης στην ειρηνευτική διαδικασία» που έχει επιδείξει, ενώ σημείωσε πως ενημερώθηκε από τον Ιορδανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα της διαδικασίας, καθώς και για τις νεώτερες εξελίξεις του ενδο-παλαιστινιακού διαλόγου». Ο κ. Δρούτσας σημείωσε επ΄αυτού πως η συζήτηση είχε ιδιαίτερη αξία, λόγω της αντίστοιχης συζήτησης, που γίνεται στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου η Ελλάδα προσπαθεί να μεταφέρει αξιόπιστα το κλίμα της περιοχής.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συζητήση με τον Ιορδανό ομόλογό του θέματα που επηρρεάζουν τη σταθερότητα της περιοχής - τις σχέσεις με το Ιράν, με την Τουρκία, τις εξελίξεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν - ενώ τέλος ενημέρωσε τον Ιορδανό αξιωματούχο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Από πλευράς του ο Νάσερ Τζούντε αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στους «ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας» των δύο χωρών, μίλησε για μία «εξαιρετική συνομιλία» που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, ενώ αναφερόμενος στο Μεσανατολικό υπογράμμισε την αντίθεση της χώρας του σε κάθε μονομερή ενέργεια (παραπέμποντας στην ισραηλινή πράξη εποικισμού) και τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιορδανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο καθώς στις 9 Νοεμβρίου λαμβάνουν χώρα οι βουλευτικές εκλογές, η διενέργεια των οποίων, όμως, δεν επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης, η οποία διορίζεται από τον βασιλιά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι αρκετοί από τους επικρατέστερους βουλευτές έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στο βασιλιά Αμπντάλα να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή