Αντίστροφη μέτρηση για την επίλυση του Κυπριακού

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2002 07:15
UPD:07:18
A- A A+

Τις απαντήσεις Ελληνο-Κυπρίων και Τουρκο-Κυπρίων για το σχέδιο Ανάν αναμένει αυτήν την εβδομάδα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης στις 12 Δεκεμβρίου.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει ποιά σημεία του σχεδίου Ανάν χρειάζονται διαπραγμάτευση, ενώ την Τετάρτη μεταβαίνει στην Αγκυρα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Οι Τουρκο-Κύπριοι μετά και το «πράσινο φως» που έδωσαν οι στρατηγοί στην Αγκυρα, φαίνεται ότι αποφασίζουν υπέρ της διαπραγμάτευσης. Ο Ραούφ Ντενκτάς με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευθεί επί του σχεδίου.

Ο Τουρκο-Κύπριος ηγέτης στην επιστολή του ότι ορισμένα σημεία του σχεδίου Ανάν αποτελούν χρήσιμη συμβολή για διαπραγματεύσεις, ενώ άλλα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και χρειάζεται να μελετηθούν.

Μιλώντας χθες στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ) ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, τόνισε ότι η ένταξη της ενιαίας και όχι διαιρεμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι προς το συμφέρον όλων. Υπογράμμισε ακόμα ότι αποτελεί κοινή αντίληψη Αθήνας και Ουάσινγκτον πως είναι χρήσιμο η Τουρκία να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, η Σύνοδος των Κεντρώων Δημοκρατών που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα με τη συμμετοχή κομμάτων από 35 χώρες, υιοθετήθηκε ψήφισμα που πιστοποιεί τη γραμμή για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όσον αφορά την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ σε συνέντευξή του τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου, η οποία αφού εκπληρώνει τα κριτήρια θα ενταχθεί. Για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Αθνάρ είπε πως είναι πολύ καλό και ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν ενώ εμφανίστηκε συμβιβαστικός ως προς το ευρωχρονοδιάγραμμα της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι τονίζει ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί έτσι ή αλλιώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή