Φτώχεια, θα έφερνε ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 22:37

A- A A+

«Απλά φτώχεια», με τις ίδιες θυσίες για τον ελληνικό λαό, θα έφερνε ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, εξαιτίας της κρίσης, όπως υποστήριξε, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής της Διεθνούς Eνωσης Οικονομολόγων (CEDIMES) για τη Γαλλία, Αλέν Μπιενεμέ (Alain Bienayme).

«Διαφωνώ με όσους πρότειναν έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και διάλυση της ευρωζώνης. Η επιστροφή στη δραχμή θα έφερνε απλά φτώχεια και καμία διασφάλιση για το μέλλον, ενώ οι θυσίες θα παρέμεναν για τον ελληνικό λαό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, αν διαλυόταν η ευρωζώνη, πολλές χώρες θα καλούνταν να εξοφλήσουν στο εθνικό τους νόμισμα δάνεια που έλαβαν σε ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία.

Χαρακτήρισε «πολύ σφιχτό και πιεστικό» το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για το συμμάζεμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα «περνά περισσότερο» από την ανάγκη να διαμορφωθεί καλύτερα η φορολογία, να αντιμετωπιστεί η μαύρη οικονομία και να βελτιωθεί η βιομηχανική πολιτική, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Ο κ. Μπιενεμέ εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση τουλάχιστον μέχρι το 2015, ενώ χαρακτήρισε «αφελείς» τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που άντλησαν περίπου το 50% των τοξικών αμερικανικών ομολόγων. «Σήμερα, 24 από τις 27 χώρες Ε.Ε. βρίσκονται σε κατάσταση υπέρογκου χρέους... H κατάσταση στην Ελλάδα είναι ασήμαντη σε σχέση με το συνολικό χρέος της Ε.Ε.», τόνισε και συμπλήρωσε: «πρέπει να δούμε και ποια σχέση είχαν ξένες τράπεζες με το χρέος Ελλάδας και Ιρλανδίας».

Ο κ. Μπιενεμέ επισήμανε, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας, ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι παρόμοια για όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος: στην Ε.Ε., είπε, έχουμε έξι χώρες -π.χ., Ελλάδα, Ισπανία, Βρετανία και Γαλλία- με συνολικό έλλειμμα 337 δισ. ευρώ και, συμμετρικά, άλλες τόσες με πλεόνασμα 303 δισ.

Ο πρόεδρος της CEDIMES, Κλοντ Αλμπαλί (Claude Albagli), αναφέρθηκε στις ανομοιογένειες που διέπουν τις οικονομίες των 27 κρατών-μελών, συνεπεία, σε πολλές περιπτώσεις, του γεγονότος ότι η ένταξη στην Ε.Ε. έγινε με γεωπολιτικά και άλλα κριτήρια και όχι οικονομικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή