«Όχι» στο απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη είπε το βράδυ της Δευτέρας η Επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου, γεγονός που αποτελεί το πρώτο θετικό βήμα στη μάχη για την αποτροπή της έγκρισης του επίμαχου Κανονισμού της Ε.Ε..
Με 18 ψήφους υπέρ, πέντε κατά και μία αποχή, η Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Σώματος διά της οποίας διαπιστώνεται ότι η νομική βάση του επίμαχου Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο «δεν είναι κατάλληλη». Δεδομένης μάλιστα της θετικής γνωμάτευσης, υπήρξαν μεθοδεύσεις για αναβολή της συζήτησης.
Αρχικά, η Επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου, τάχθηκε κατά πλειοψηφία κατά της αναβολής της σχετικής συζήτησης (κάτι που υποστηρίχθηκε ενθέρμως, από τους ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στην Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών). Όμως 14 ευρωβουλευτές καταψήφισαν την πρόταση για αναβολή και εννέα ψήφισαν υπέρ.
Στη συνέχεια και επί της ουσίας, η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Υπέρ της γνωμάτευσης τοποθετήθηκαν συνολικά 18 ευρωβουλευτές και εναντίον πέντε ευρωβουλευτές, ενώ καταγράφηκε και μία αποχή.
Οι πλείστες θετικές ψήφοι, συνολικά εννέα, προήλθαν από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θετικά τοποθετήθηκαν επίσης η Ενωτική Αριστερά και η Ομάδα Ευρώπη Ελευθερία Δημοκρατία.
Σημειώνεται ότι δύο ευρωβουλευτές, μία από τους Φιλελευθέρους (Σεσίλια Γουίκστρομ) και μία από τους Σοσιαλιστές (Λίντια Γκέριγκερ) υπερψήφισαν επίσης τη γνωμάτευση, παρά τις διαφορετικές θέσεις των πολιτικών τους ομάδων.
Η συζήτηση ήταν θυελλώδης και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε έντονη αντιπαράθεση.
Ύστερα από την εξέλιξη αυτή που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενισχύει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα για την αποτροπή της μονομερούς έναρξης του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, ενδέχεται -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- η απόφαση αυτή, να τεθεί υπόψη και του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου απορρίπτει τη νομική βάση που επέλεξε η Κομισιόν για τον επίμαχο Κανονισμό, διά του οποίου εκλαμβάνει την κατεχόμενη Κύπρο ως τρίτο κράτος με το οποίο θα μπορούσε να συνάψει απευθείας εμπορικές σχέσεις.
Στη γνωμάτευσή της, η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει επίσης τη θέση ότι ορθή νομική βάση θα μπορούσε να είναι, υπό προϋποθέσεις, το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη γνωμάτευση, μάλιστα, διαπιστώνεται ότι η νομική βάση που επέλεξε η Κομισιόν, επιχειρεί στην πραγματικότητα να επιτύχει μερική άρση της αναστολής του κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Διπλωματικοί κύκλοι στο Στρασβούργο τόνιζαν ότι η οριστικοποίηση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής με τη θετική παρούσα της μορφή, αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα στη μάχη για αποτροπή της έγκρισης του απευθείας εμπορίου με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση του θέματος στη Διάσκεψη των Προέδρων και είναι προφανές ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να δώσουν το «φιλί της ζωής» στον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.
Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου, που διατηρεί αναλλοίωτη τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, θα τεθεί υπόψη της Διάσκεψης των Προέδρων του Σώματος, προκειμένου να αξιολογηθεί, ενόψει των πολιτικών αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν επί του Κοινοτικού Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.
Πηγές: ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος»