Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παραμένει η Χίος

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 10:32
UPD:18:11

A- A A+

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξακολουθεί να βρίσκεται η Χίος μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Δευτέρα το νησί, ενώ σοβαρά ήταν τα προβλήματα και στην Ικαρία.

Ενας νεκρός και μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας στη Χίο. Νεκρός ανασύρθηκε ένας 62χρονος στην περιοχή Ολύμπων του δήμου Μαστιχοχωρίων, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές πραγματοποιεί την Τρίτη η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου Παντελή Στεφάνου. Εν τω μεταξύ στο νησί μετέβησαν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας και η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ελπίδα Τσουρή.

Στις έξι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου, ευρεία σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν ο νομάρχης Χίου και όλοι οι δήμαρχοι του νησιού, ώστε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης καθώς και μια πρώτη καταγραφή των ζημιών.

Στο πλαίσιο της κήρυξης του Νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους δήμους του νησιού της Χίου συγκροτήθηκαν ήδη μεικτά συνεργεία καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών και όπως υπογραμμίζεται, οι επιτόπιες επισκέψεις καταγραφής ξεκινούν άμεσα.

Οπως επίσης ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία, οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές σε οικοσκευή ή επαγγελματικό εξοπλισμό μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 22710 44212 44211 44201 44251, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές στις οικίες ή στις επιχειρήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) αναφέρει τις ενέργειες στις οποίες προέβη μετά την έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Όπως σημειώνει:

o Το διεβίβάσε ως κατεπείγον έγγραφο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ίδιοι με τους φορείς στους οποίους εστάλη εγκύκλιος που αναφέρονται παραπάνω.)

o Εκδόθηκε Δελτίο Τύπου περί Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, με το οποίο ενημερώθηκαν όλα τα μέσα (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά).

o Τονίστηκε σε κάθε ευκαιρία οι πολίτες να μην διέρχονται τις ιρλανδικές διαβάσεις, να μην μετακινούνται άσκοπα, να μην διασχίζουν χειμάρρους με αυτοκίνητα και πεζή, να ελέγξουν τις υδρορροές των σπιτιών τους κλπ.

• Την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010:

o Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κος Θεόδωρος Μπούφης ήταν σε διαρκή επαφή με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Σοφία Θεολογίτου και τον Νομάρχη Χίου κο Πολύδωρο Λαμπρινούδη.

o Αμέσως μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στη νήσο Χίο και κατόπιν σχετικού αιτήματος από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τον Νομάρχη Χίου (το αίτημα εστάλη στις 20.56) κηρύχθηκε στις 21.28 το βράδυ της Δευτέρας ο Νόμος Χίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

• Το Πυροσβεστικό Σώμα (Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου) προέβη στις εξής ενέργειες:

o Δέχτηκε 450 Κλήσεις

o Προέβη σε 150 Ενέργειες

 Εκκρεμούν άλλες 15,

 285 έμειναν άνευ ενέργειας λόγω χαμηλής στάθμης.

o Συμμετείχαν:

 Από Χίο 14 Συνεργεία, 35 άτομα, 20 εποχικοί πυροσβέστες, 15 εθελοντές

 Από Μυτιλήνη 7 συνεργεία και 15 άτομα

o Περιοχές που επλήγησαν Χίος, Βροντάδος, Θυμιανά, Αγία Ερμιόνη, Ολύμπι, Μεστά, Λαγκάδα κλπ.

• Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Εμμανουήλ Όθωνας βρίσκεται σήμερα στη Χίο, συμμετέχοντας στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέπτεται το νησί.

Παρ'ολίγον τραγωδία στην Ικαρία

Παρ' ολίγον τραγωδία στην Ικαρία από υποχώρηση γέφυρας την ώρα που περνούσε από πάνω πυροσβεστικό όχημα. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την ανάσυρση γυναίκας, το αυτοκίνητο της οποίας είχε παρασυρθεί από τα νερά, τραυματίστηκαν ελαφρά η ίδια και ένας πυροσβέστης, όταν υποχώρησε η γέφυρα.

Στην Ικαρία η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε έξι περιπτώσεις για να σώσει ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητα, ενώ δέχθηκε συνολικά 52 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και δύο κλήσεις για διασώσεις ζώων.

Στην υπόλοιπη χώρα η Πυροσβεστική δέχθηκε

• Στη Λακωνία, 24 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Αρεόπολης, Νεάπολης και Γυθείου

• Στην Αττική, 17 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 12 κλήσεις για κοπές δέντρων στις περιοχές Βάρης, Γλυφάδας, Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Ψυρρή, Ιλίου, Κερατσινίου και Μοσχάτου.

• Στη Ζάκυνθο, 12 κλήσεις για παροχές βοήθειας λόγω ανεμοστρόβιλου.

• Στη Σύρο, 5 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Εν τω μεταξύ, μετ' εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του δρόμου Γιαννιτσών Πέλλας - Νέας Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα ορμητικά νερά μετέφεραν λάσπες που κάλυψαν το οδόστρωμα στο εν λόγω τμήμα της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με μικρές ταχύτητες. Σε εξέλιξη ήταν προσπάθειες των συνεργείων για την απομάκρυνση της λάσπης από το οδόστρωμα.

Όπως εξάλλου μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο νομό Κιλκίς από τα νερά της βροχής καλύφθηκε έκταση περίπου 100.00 στρεμμάτων.

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν αργά χθες από την έντονη βροχόπτωση και στην περιοχή των δήμων Βόχας και Βέλου του νομού Κορινθίας.

Σπίτια πλημμύρισαν για τέταρτη φορά μέσα σΆ ένα μήνα και διακόπηκε για αρκετή ώρα η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική Κορίνθου - Πατρών.

Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο δήμαρχος Βόχας, Γιώργος Λιούντρης, καταγγέλλουν και πάλι την ΕΡΓΟΣΕ ότι ευθύνεται για τις καταστροφές που προκαλούνται σε σπίτια και καλλιέργειες στην περιοχή τους και προσθέτουν πως αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, κάθε φορά που θα βρέχει έντονα οι πλημμύρες θα είναι αναπόφευκτες.

Τέλος, η χθεσινή νεροποντή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης. Νερά άρχισαν να τρέχουν απΆ τους τοίχους, στα εξωτερικά ιατρεία, στον προθάλαμο των χειρουργείων και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Το πρόβλημα αποδίδεται σε κακή εκτέλεση των εργασιών αναπαλαίωσης του νοσοκομείου.

Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει από την Τρίτη η κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και το πρωί στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν την Τετάρτη.

Αναλυτική πρόγνωση:

Αττική

Καιρός: παροδικές νεφώσεις, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Τοπικές βροχές νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ.

¶νεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

¶νεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου

Μακεδονία, Θράκη

Kαιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ισχυρά.

¶νεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

¶νεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Καταιγίδες κυρίως στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο το βράδυ.

¶νεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Σποραδικές καταιγίδες νωρίς το πρωί και το βράδυ.

¶νεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρά.

¶νεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή