Βραδυπορία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «βλέπει» ο Ερντογάν

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 18:00
A- A A+

Την απογοήτευσή του για τη βραδυπορία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στη Φινλανδία.

«Είμαι απογοητευμένος. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δεν υπάρχει καμία από την οποία να ζήτησαν να περιμένει στην πόρτα τόσα χρόνια», σημείωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Φινλανδή ομόλογό του Μάρι Κιβινιέμι.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η ΕΕ αποδέχθηκε μέλη τα οποία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο «οικονομικά και πολιτικά πίσω σε σχέση με την Τουρκία».

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών προς τα κυπριακά πλοία, ένα από τα κύρια αιτήματα της ΕΕ για να προχωρήσουν οι συνομιλίες, θα μπορούσε να γίνει μόνον υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες δεν ανέφερε λεπτομερώς. «Θα πρέπει να ξεπεραστούν σοβαρά εμπόδια για να μπορέσουν να ανοίξουν τα λιμάνια», πρόσθεσε.

Η Φινλανδία, όπως και η γειτονική της Σουηδία, βρίσκονται μεταξύ των κύριων υποστηρικτών της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία φρενάρει κυρίως η Γαλλία.

«Η Τουρκία υλοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς», δήλωσε από την πλευρά της η Μάρι Κιβινιέμι, η οποία είναι πρωθυπουργός της Φινλανδίας από τα τέλη Ιουνίου. Η επίσκεψη του Ερντογάν στη Φινλανδία, η οποία άρχισε χθες, είναι η πρώτη Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα αυτή εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή