Διαξιφισμοί στη Βουλή για το τέμενος στο Βοτανικό

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 11:49
UPD:12:23

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, ο κ. Μπεγλίτης διαβεβαίωσε ότι η ίδρυση του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό θα γίνει με έξοδα της πολιτείας και η λειτουργία του θα υπόκειται στον απόλυτο έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

A- A A+

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ¶μυνας Πάνο Μπεγλίτη και το βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. ¶δωνη Γεωργιάδη πυροδότησε η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για την ίδρυση και λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, ο κ. Μπεγλίτης διαβεβαίωσε ότι η ίδρυση του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό θα γίνει με έξοδα της πολιτείας και η λειτουργία του θα υπόκειται στον απόλυτο έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενώ μόνο προς χρήση θα παραχωρηθεί η έκταση για τις ανάγκες του λατρευτικού χώρου.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο αναπληρωτής υπουργός απέδωσε στον ερωτώντα βουλευτή «ακραία ξενοφοβικά κίνητρα που εξυπηρετούν αγχωτικές ενδοπαραταξιακές ανάγκες».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε την πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ περί αποτυχίας του πολυπολιτισμικού μοντέλου στη χώρα της, καθώς και την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας στη Γαλλία, για να υποστηρίξει ότι στην Ελλάδα αντιθέτως παραχωρείται η ιδιοκτησία της έκτασης «με προφανείς κινδύνους για την ασφάλεια».

Ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε την πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ περί αποτυχίας του πολυπολιτισμικού μοντέλου στη χώρα της, καθώς και την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας στη Γαλλία.

Όπως μάλιστα ανέφερε, από τη μία πλευρά η παραχώρηση εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου χαρακτηρίζεται ως σκάνδαλο, ενώ δεν συνιστά κατά την κυβέρνηση σκάνδαλο ότι χαρίζεται έκταση του Πολεμικού Ναυτικού για τις ανάγκες των μουσουλμάνων.

Ο κ. Μπεγλίτης ανταπάντησε ότι η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία δεν υπάρχει ισλαμικό τέμενος και αυτό συνιστά σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα, γεγονός που δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα της ελληνικής πολιτείας. Μεγαλύτερο κίνδυνο, πρόσθεσε συνιστά το γεγονός ότι σήμερα είναι κατεσπαρμένοι ανεξέλεγκτα λατρευτικοί χώροι στο Λεκανοπέδιο.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Γεωργιάδη για «λάθος προσέγγιση με δημιουργία ακραίου και ξενοφοβικού κλίματος λόγω της προεκλογικής συγκυρίας» και ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν δίδονται σε κανέναν τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ μόνον προς χρήση παραχωρείται ο χώρος στο Βοτανικό, επικαλούμενος το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Κατά τη δευτερολογία του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ σχολίασε ότι «αν ο κ. Παυλόπουλος είχε φερθεί ως δεξιός, δεν θα έφτανε η ΝΔ εκεί που έφτασε». Τόνισε ακόμη ότι δεν αμφισβητείται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, αλλά η διαφωνία του εδράζεται στη δημιουργία ενός γιγαντιαίου τεμένους με μιναρέδες, με αποτέλεσμα να αποκτά μνημειακό χαρακτήρα.

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε φοβικούς τους χαρακτηρισμούς του βουλευτή. Απαντώντας στα περί γιγαντιαίου έργου, διευκρίνισε ότι θα τηρηθούν απολύτως οι πολεοδομικοί όροι της περιοχής, ενώ χαρακτήρισε τον παραλληλισμό που έκανε ο βουλευτής με την υπόθεση Βατοπεδίου, «τουλάχιστον ατυχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή