Ράσμουσεν: Λύση του Σκοπιανού για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 15:08
UPD:18:41

«Παροτρύνω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν, για να εξευρεθεί μια λύση το ταχύτερο δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

A- A A+

Την απόλυτα σαφή θέση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΠΓΔΜ επανέλαβε ο γ.γ. της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

Ο κ. Ράσμουσεν είπε οτι οι συζητήσεις του ΝΑΤΟ για την ένταξη μπορούν να ξεκινήσουν με τα Σκόπια, όταν θα έχει βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

«Είναι ξεκάθαρη η απόφαση και πρέπει να προσθέσω ότι όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν ομοφωνία. Παροτρύνω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν, για να εξευρεθεί μια λύση το ταχύτερο δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά.

Απο την πλευρά του ο ΥΠΕΞ επανέλαβε την ετοιμότητα της Αθήνας για μια λύση στο πρόβλημα της ονομασίας και κάλεσε τα Σκόπια να προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπο την αιγίδα του ΟΗΕ.

Δ. Δρούτσας: Εκσυγχρονισμός του ΝΑΤΟ με το νέο στρατηγικό δόγμα

Δ. Δρούτσας: Εκσυγχρονισμός του ΝΑΤΟ με το νέο στρατηγικό δόγμα

Η επίσκεψη Ράσμουσεν στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πρωτεύουσες κρατών - μελών της Συμμαχίας, καθώς προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 19-20 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ ο ΥΠΕΞ «το νέο Στρατηγικό δόγμα του της Συμμαχίας αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις σημερινές προκλήσεις ασφάλειας».

Ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι το σχέδιο σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της χώρας μας, κυρίως σε ό,τι αφορά στην επιβεβαίωση του δεσμού της συλλογικής άμυνας και τη διατήρηση του κανόνα της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων.

«Πιστεύουμε βαθειά σε μια δημιουργική συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, χωρίς αποκλεισμό μελών μέσα απο τις κοινές δράσεις, σε ένα πλαίσιο που να κατοχυρώνει την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε. Επιπλέον, ο κ. Δρούτσας τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως «προσβλέπουμε στην πραγματοποίηση του Συμβουλίου Κορυφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο πλαίσιο της Συνόδου της Συμμαχίας στη Λισαβόνα».

«Μια βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας οφείλει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία και ιδιαίτερη προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχει γίνει μέσα απο την διαδικασία της Κέρκυρας», τόνισε.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της συνεργασίας του ΝΑΤΟ - ΕΕ. «Χαίρομαι που συμφωνούμε απόλυτα οτι πρέπει να φύγουν όλα τα εμπόδια ώστε να υπάρξει πλήρης συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ. Σε περιοχές και πεδία όπου το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συνυπάρχουν θα πρέπει να είμαστε σε θέση να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Και όπου υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης κοινών δυνάμεων θα πρέπει να συνεργαζόμαστε ώστε να γίνεται οικονομία στα χρήματα των φορολογουμένων», υπογράμμισε ο κ. Ράσμουσεν.

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι λογικό να προωθηθούν σχέσεις με μία χώρα που θέτει βέτο στην ένταξη ενός κράτους - μέλους της ΕΕ σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απάντησε οτι αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει να αντιμετωπιστεί «ισόρροπα» και σημείωσε οτι υπάρχει ένα «πρόβλημα συμμετοχής» και απο τις δυο πλευρές.

Συγκεκριμένα επεσήμανε οτι «μέχρι τώρα η ΕΕ, δεν μπόρεσε να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για να συνεργασθεί η Τουρκία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό αμυνας και ούτε μπόρεσε να συνάψει με την Τουρκία συμφωνία ασφαλείας». «Ταυτόχρονα η Τουρκία δεν έχει ακριβώς αποδεχθεί οτι η ΕΕ αποτελείται απο 27 κράτη-μέλη», υπογράμμισε.

Αυτό είναι το πρόβλημα «συμμετοχής που έχουμε και απο τις δύο πλευρές», εξήγησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, παροτρύνοντας την ΕΕ να προχωρήσει σε αυτό το Σύμφωνο με την Τουρκία και ταυτόχρονα την ¶γκυρα να παραδεχθεί οτι η συνεργασία ΕΕ με το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνεται και με τα 27 κράτη -μέλη.

ΚΚΕ: Οι θερμές ευχαριστίες του ΝΑΤΟ καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνη είναι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

«Οι θερμές ευχαριστίες του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση για το ρόλο και τη συνεργασία της στον πόλεμο που διεξάγει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στην προώθηση της αντιπυραυλικής ασπίδας και των επιθετικών τους σχεδίων στα Βαλκάνια, γενικότερα των σχεδίων κατά των λαών με τη νέα δομή του, καταδεικνύουν πόσο επικίνδυνη είναι για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης», σχολίασε το ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή