Στην ανάπλαση των περιοχών της Αθήνας και της Αττικής με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον με την κατάργηση του «σταυρού», που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι και στην ανάδειξη ενός μεγαλύτερου Οικοδομικού Τετραγώνου, ως βασικού κυττάρου της πόλης, στοχεύει η πρωτοβουλία «Αθήνα επί 4», που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το σχετικό διαγωνισμό διοργανώνει το ΥΠΕΚΑ, μέσω της εταιρείας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεων (ΕΑΧΑ) με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.
«Ο τρόπος χρήσης των ενδιάμεσων δρόμων των τετραγώνων στις πυκνοδομημένες και υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης μπορεί να υπηρετήσει εν μέρει το δικαίωμα των κατοίκων στην πόλη», σημείωσε, κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.
Η κ. Μπιρμπίλη επεσήμανε πως η ελληνική πόλη χαρακτηρίζεται από τα μικρότερα, ίσως, οικοδομικά τετράγωνα στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η «πόλη των πολιτών», σε αντιδιαστολή με την «πόλη των αμυντικών ιδιωτικών χώρων», περιλαμβάνεται μεταξύ των αναφορών στη σύγχρονη πόλη, που οραματίζεται. Πόλη «έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».
Στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, ανέφερε ότι τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, που άρχισαν να κατευθύνονται, πριν από 19 χρόνια, προς την Αθήνα και ειδικότερα προς το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της ασκούν επιπλέον πιέσεις στο ήδη προβληματικό μοντέλο πόλης.
Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τις ενδείξεις που διαθέτουμε, και που αναμένεται να επιβεβαιωθούν με την επίσημη απογραφή του πληθυσμού το 2011, ο πληθυσμός των δήμων της Αθήνας θα υπερδιπλασιαστεί στο διάστημα μίας μόλις γενιάς».
Η δράση «Αθήνα επί 4» εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014 και απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες, έως 40 ετών, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως τις 22 Δεκεμβρίου 2010.
Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελεί η ελεύθερη επιλογή τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων, στο σύνολο του λεκανοπεδίου των Αθηνών, σε γειτονιές με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον -που οφείλεται σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, σε υψηλή πυκνότητα, σε έλλειψη χώρων πράσινου, σε παλαιό κτηριακό απόθεμα, κ.λπ.- και η κατάθεση πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.
Για την επιλογή των επάθλων θα συνεκτιμηθούν η πρωτοτυπία της λύσης και ο πιλοτικός της χαρακτήρας, δηλαδή η δυνατότητα χρήσης της ιδέας και σε άλλες περιοχές με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, στην Αθήνα και όλη τη χώρα.
Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η βιοκλιματική προσέγγιση, καθώς και η ανατρεπτικότητα, που φέρουν στην τυπική οργάνωση του χώρου. Θα δοθούν πέντε ισότιμα έπαθλα, των 8.000 ευρώ το καθένα, και έως πέντε έπαινοι (έκαστος 1.000 ευρώ). Η κριτική επιτροπή θα είναι επταμελής, αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, αναγνωρισμένους επιστήμονες του κλάδου και θα οριστεί με απόφαση της ΕΑΧΑ, μετά και τη γνώμη της χορηγού τράπεζας.
Αρωγός στο διαγωνισμό ιδεών «Αθήνα επί 4» θα σταθεί η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όχι μόνον στο αρχικό στάδιο της αξιολόγησης αλλά και μετά τη βράβευση των πέντε καλύτερων λύσεων, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης.
Προσδιόρισε στα 100.000 ευρώ το ποσό της αρωγής της ΕΤΕ στην εν λόγω δράση και υπογράμμισε ότι «η Εθνική Τράπεζα, από την ίδρυσή της λειτουργεί στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωστοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες, που είχαμε πάρει στο παρελθόν, αλλά και τις μελλοντικές, που σχεδιάζουμε σε αυτόν τον τομέα».
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου
Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπλασης της περιοχής της Πλατείας Θεάτρου σημειώθηκε καθώς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της ΕΑΧΑ Α.Ε., Ντόρα Γαλάνη, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του σχετικού διαγωνισμού, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η εν λόγω περιοχή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ζώνης, από τις πιο υποβαθμισμένες και προβληματικές του Ιστορικού Κέντρου των Αθηνών, παρουσιάζοντας πολυσύνθετα ζητήματα παραβατικότητας, κοινωνικού αποκλεισμού, συρροής περιθωριακών κοινωνικών στρωμάτων, οικονομικής και πολεοδομικής υποβάθμισης που συντελούν στην αποσάθρωσή της. Με αυτή την πρωτοβουλία επιδιώκεται η αναβάθμιση της αισθητικής και περιβαλλοντικής ποιότητας του χώρου, η ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων του, η προσβασιμότητα και η απόδοσή του στους πεζούς, η επαναφορά της κατοικίας στο κέντρο και η δημιουργία αίσθησης ασφάλειας στην περιοχή.
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι ο ανασχεδιασμός της Πλατείας Θεάτρου, της οδού Θεάτρου, της οδού Διπλάρη, καθώς και δύο κάθετων στην οδό Μενάνδρου οδών, που καταλήγουν στην Πλατεία Θεάτρου. Η βασική πρόταση συνοδεύεται με επιμέρους άλλες για τον άξονα της οδού Μενάνδρου: σύνδεση Πλατείας Θεάτρου και προτεινόμενης νέας Πλατείας του δήμου Αθηναίων (Μενάνδρου και Ξούθου), στην περιοχή του Εθνικού Θεάτρου, τον άξονα της οδού Θεάτρου και Βαρβάκειου Αγοράς (κάθετος στην οδό Αθηνάς), παρεμβάσεις στις όψεις (στην οδό Θεάτρου, από Σωκράτους μέχρι Μενάνδρου) ως τρίτη διάσταση του δημόσιου χώρου.
Όπως ενημέρωσε η κ. Γαλάνη, οι νικητές του διαγωνισμού προσχεδίων για την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Θεάτρου είναι:
- Πρώτο βραβείο (12.500 ευρώ), Αρχιτέκτονες: Ματθαίος Παπαβασιλείου, Βαλεντίνα Καρβουντζή. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Αγγελική Ζιούνα, Νατάσα Χολή.
- Δεύτερο βραβείο (7.500 ευρώ), Αρχιτέκτονες: Joao Prates Ruivo, Raquel Maria Oliveira, Βασίλης Οικονομόπουλος.
- Τρίτο βραβείο (5.000 ευρώ): Διονύσης Ζαχαριάς, Αλεξάνδρα Στράτου, Φίλιππος Φωτιάδης, Θεοδώρα Μουστάκη, Ηλίας Πίτσιος, Μαρίλια Τρωγάδα, Νικόλας Ευθυμιάδης, Σταύρος Βάντερβίλτ, Μέλανι Αλκίδη.
Πέρα από τα βραβεία δόθηκαν και πέντε ισότιμες εξαγορές.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ