«Το καινούργιο στοιχείο στην πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο είναι ότι μικρά και μεγάλα κράτη, ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα, αναλαμβάνουν από κοινού δράση για το κλίμα», επεσήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη από το βήμα του διάσκεψης για το κλίμα στη Μεσόγειο.
Τελικός στόχος, είπε, είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μην αποτελούν πρόσκομμα στην ανάπτυξη, αλλά ευκαιρία για να αναπτυχθούν οι οικονομίες μας.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το «πάνελ» των υπουργών Περιβάλλοντος της Μεσογείου στη διάσκεψη, πέρα από τη δέσμευση των εκπροσώπων όλων των κυβερνήσεων στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι η επισήμανση από τις φτωχότερες χώρες (κυρίως των νότιων ακτών της Μεσογείου), ότι οι πλουσιότερες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας.
Η υπουργός ΠΕΚΑ έθεσε τέσσερις στόχους για τις κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου:
- Να ασχοληθούν περισσότερο με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Οι χώρες της Μεσογείου, μέσα από την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προάγουν τη διαδικασία του ΟΗΕ για τον ίδιο στόχο.
- Να είναι έτοιμες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα φαινόμενα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
- Να αναζητήσουν τα αίτια του προβλήματος, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.
- Να επικεντρώσουν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στην πράσινη οικονομία.