Βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010 15:35
UPD:21:26

Κατά τη δίωρη συνάντησή τους στο περιθώριο του Διασκέψεως για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο κ. Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

A- A A+

Τη βούλησή τους για εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανακοπής του μεταναστευτικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Κατά τη δίωρη συνάντησή τους στο περιθώριο του Διασκέψεως για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν συμφώνησαν μάλιστα στην ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας, η οποία, μέσω μιας «συστηματικής διμερούς συνεργασίας», θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης, ταυτόχρονα, όμως, θα επιδιώξει να αποσπάσει από την ΕΕ τη «φιλελευθεροποίηση» της διαδικασίας των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Οπως εξάλλου ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα επιθυμεί να έχει με τους γείτονες στενή συνεργασία, στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου, όχι μόνο προς όφελος της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Γ. Παπανδρέου: Να στηρίξουμε την ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία

Γ. Παπανδρέου: Να στηρίξουμε την ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται στην ΕΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διμερής συνεργασία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού - όπως εξήγησε θα ελέγξει τα κύματα της λαθρομετανάστευσης ενώ ταυτόχρονα θα δώσει μιαν ώθηση στη διαπραγμάτευση ΕΕ - Τουρκίας για την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής.

Ερωτηθείς για την πορεία των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αυτές συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με στόχο να υπάρξουν θετικά αποτέλεσματα το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός διαπίστωσε πως από την περασμένη επίσκεψή του στην Αθήνα ως σήμερα, ενδεικτικό του «κλίματος εμπιστοσύνης», που έχει διμερώς εμπεδωθεί, είναι ότι έξι Τούρκοι υπουργοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα και τέσσερις Έλληνες υπουργοί την Τουρκία, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών «συναντώνται πολύ συχνά». Παρατήρησε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η αλλαγή του κλίματος συνδυάζεται με το κλίμα φιλίας που αναπτύσσεται στις δύο χώρες».

Ρ.Τ. Ερντογάν: Η Ελλάδα υποστήριξε πάντα την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία

Ρ.Τ. Ερντογάν: Η Ελλάδα υποστήριξε πάντα την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία

Στο τραπέζι της συζήτησης των δύο Πρωθυπουργών βρέθηκαν και τα ενεργειακά θέματα, για τα οποία -όπως εκτιμήθηκε εκατέρωθεν- η συνεργασία προχωρά πολύ θετικά. «Ηδη η Τουρκία εφοδιάζει με φυσικό αέριο την Ελλάδα», είπε ο κ. Ερντογάν και προσέθεσε πως στόχος είναι να είναι έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου μέχρι το 2015.

Επί τάπητος τέθηκαν ακόμη το Κυπριακό (για το οποίο -όπως ειπώθηκε- αναζητούνται κάποιες αμοιβαία αποδεκτές προτάσεις, για να ξεπεραστεί η «σημερινή στασιμότητα»), ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και η συνεργασία στο πεδίο του τουρισμού.

ΝΔ: Γενικού χαρακτήρα οι δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

Γενικού χαρακτήρα και χωρίς καμία αναφορά στις εξελίξεις των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως επεσήμανε, «ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το φάσμα των συζητήσεων έχει διευρυνθεί και σε άλλα θέματα εκτός υφαλοκρηπίδας. Πληροφορίες που αν ισχύουν - κάτι που απευχόμαστε - θέτουν σε αμφισβήτηση κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό, εξάλλου, δείχνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «είναι άξιο απορίας ότι ανάμεσα στα θέματα των συζητήσεων των δύο Πρωθυπουργών - σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Παπανδρέου - συμπεριλαμβάνονται και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτήτων, με τον χαρακτηρισμό ως “θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος”».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό ποια είναι τα θέματα που συζητούνται με την Τουρκία και ποιο το θεσμικό πλαίσιο των συζητήσεων αυτών.

«Η κρισιμότητα των καιρών απαιτεί σωστούς χειρισμούς στη βάση μίας συγκροτημένης στρατηγικής, η οποία θα διασφαλίζει στο ακέραιο τα Ελληνικά συμφέροντα και θα συμβάλλει στη δημιουργία περιβάλλοντος ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας στην περιοχή μας. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η αποφυγή παραδιπλωματικών κινήσεων και η πλήρης ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Κριτική από την Αλ. Παπαρήγα

Εν τω μεταξύ, για την εκχώρηση δικαιωμάτων στο Αιγαίο έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τη συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν. «Ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι είναι στο τραπέζι η υπογραφή της συνδιαχείρισης», ανέφερε μιλώντας σε εργαζομένους και εξήγησε ότι αυτό συνεπάγεται ότι «από τον 25ο παράλληλο και μετά δεν θα υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να κηρυχθεί ουδέτερη ζώνη και να αποστρατικοποιηθεί».

«Η αλήθεια», συνέχισε, «είναι ότι έχουν συμφωνήσει απλά δεν έχουν πέσει οι υπογραφές, μάλιστα έχει γραφτεί σε εφημερίδες που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ότι οι υπογραφές δεν έχουν πέσει γιατί διαφωνούν οι αμερικανικές εταιρίες», οι οποίες – όπως υποστήριξε – θα πάρουν το 60% του πετρελαίου που θα βρεθεί.

ΣΥΝ: Καμία αναφορά στην ανάγκη μείωσης των εξοπλισμών

«Οι δύο πρωθυπουργοί δεν έκαναν καμία αναφορά στην ανάγκη της αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών των δύο χωρών», σχολίασε σχετικά με τη συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν ο Συνασπισμός.

«Κατά τη γνώμη μας, το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να τεθεί στον ελληνοτουρκικό διάλογο ως προτεραιότητα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Είναι εντελώς απαράδεκτο το ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εξακολουθούν να θυσιάζουν στον βωμό των υπερεξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών ποσοστά του ΑΕΠ που είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την ώρα που οι δύο κοινωνίες δοκιμάζονται από τη βαθιά οικονομική κρίση».

Ο ΣΥΝ υπογράμμισε ακόμα ότι «πάγια θέση της Αριστεράς είναι ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων».

Τάχθηκε ακόμα κατά της μυστικής διπλωματίας, τονίζοντας πως «θέλουμε έναν διάλογο μακριά από την αμερικανική επιδιαιτησία ή τη λογική εξυπηρέτησης του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ».

«ΣΆ αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι η άρση του casus belli εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης θα ήταν μια σημαντική χειρονομία καλής θέλησης», κατέληξε ο Συνασπισμός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή