Συναγερμός για τον τυφώνα Μέγκι στη νότια Κίνα

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010 17:32
UPD:17:40

A- A A+

Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους στη νότια Κίνα, καθώς ο τυφώνας Μέγκι, που προκάλεσε το θάνατο 36 ανθρώπων στις Φιλιππίνες, πλησιάζει σήμερα τις επαρχίες Φουτζιάν και Γκουανγκντόνγκ.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο τυφώνας, ο πιο ισχυρός των τελευταίων 20 ετών που σαρώνει αυτή την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, αναμένεται να φθάσει στις κινεζικές ακτές και πρώτα στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, αργά απόψε ή αύριο το πρωί.

Σήμερα στις 7 π.μ. ώρα Ελλάδος ο τυφώνας βρισκόταν σε απόσταση 290 χλμ. από τα σύνορα, μεταξύ των παράκτιων επαρχιών Φουτζιάν και Γκουανγκντόνγκ και κινείτο με ταχύτητα 10 χλμ. την ώρα, συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους που έφταναν τα 173 χλμ. την ώρα.

Πάνω από 150.000 κάτοικοι της Φουτζιάν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ απαγόρευση απόπλου εκδόθηκε για δεκάδες χιλιάδες αλιευτικά πλοία, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σύμφωνα με τις αρχές στη γειτονική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, τις ακτές της οποίας μπορεί να πλήξουν κύματα ύψους έως επτά μέτρων.

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας της Κίνας έχει προειδοποιήσει ότι η έλευση του τυφώνα, που συνοδεύεται από σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, θα αυξήσει τον κίνδυνο καταστροφών όπως κατολισθήσεις και πλημμύρες. Η κρατική Υπηρεσία Ωκεανών μάλιστα εξέδωσε προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία το επίπεδο της θάλασσας μπορεί να υπερβεί αυτό των ακτών.

Αεροπορικές εταιρείες ματαίωσαν πτήσεις τους στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα σε πολλές παράκτιες πόλεις διακόπηκαν τα δρομολόγια των οχηματαγωγών.

Στην Ταϊβάν επιχείρηση διάσωσης 400 τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί σε ορεινή κεντρική αρτηρία, βρίσκεται σε εξέλιξη ύστερα από κατολίσθηση που προκάλεσε ο τυφώνας Μέγκι. Σύμφωνα με την τουριστική υπηρεσία, 230 Κινέζοι που επέβαιναν σε 12 λεωφορεία έχουν εγκλωβιστεί κατά μήκος της εθνικής οδού στην περιοχή Σουχούα, στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν από το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 19 κινέζοι τουρίστες, ένας ξεναγός και ο ταϊβανός οδηγός φέρονται ως αγνοούμενοι.

Ένα άλλο λεωφορείο που μετέφερε 21 κινέζους τουρίστες καταπλακώθηκε από ογκόλιθο. Οι τουρίστες που επέβαιναν σε αυτό κατάφεραν να διασωθούν σπάζοντας τα τζάμια του λεωφορείου, ενώ ο οδηγός και ο ξεναγός παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή