Υπέρ της δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων τάχθηκε η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη, κατά το κλείσιμο της έκθεσης της Greenpeace με τίτλο «Ψαρεύοντας την αλήθεια».
Όπως είπε η κ. Δαμανάκη, με τους σημερινούς ρυθμούς αλιείας, μόλις έξι έως οκτώ από τα 136 είδη των θαλασσών μας θα είναι υγιή στα επόμενα δέκα χρόνια.
Επιπλέον, η κ. Δαμανάκη τόνισε ότι η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των θαλασσών από την υπεραλίευση και τη ρύπανση είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τις θάλασσές μας, τους Έλληνες αλιείς, αλλά και τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, η Επίτροπος υπογράμμισε τις καθυστερήσεις της Ελλάδας για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να διασφαλίσει τους εθνικούς της πόρους και αναγνώρισε ότι η δημιουργία περιοχών απόλυτης προστασίας είναι ένα απαραίτητο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών αλιείς, πολιτικοί και επιστήμονες, οι οποίοι εξέφρασαν μέσα από το δικό τους ρόλο την υποστήριξή τους για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στην Ελλάδα, τονίζοντας την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αλιεία.
«Το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης που ολοκληρώθηκε σήμερα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι Έλληνες ψαράδες και οι καταναλωτές, απαιτούν από το Υπουργείο Αλιείας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των θαλασσών μας, απαιτούν θαλάσσια καταφύγια τώρα», δήλωσε η ¶ντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη να προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων ξεκινώντας από τον Κορινθιακό Κόλπο και τις βόρειες Κυκλάδες.
Όπως αναφέρει, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική προστασία της θάλασσας.