Αϊτή: Μάχη για την απομόνωση των περιστατικών χολέρας

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 15:16

A- A A+

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Αϊτής, λόγω της επιδημίας χολέρας που ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες στη χώρα και μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας της χώρας, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται συνολικά σε 3.015, αν και η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται. Την ίδια ώρα, μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα, όπου τα σημάδια από το σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου είναι ακόμα νωπά, δίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Μετά την επιβεβαίωση της επιδημίας χολέρας στην περιοχή Αρτιμπονίτ της Αϊτής, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών περιθάλπουν ασθενείς με συμπτώματα χολέρας στην πόλη Σεν Μαρκ.

Οι ομάδες των ΓΧΣ συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον Υπουργό Υγείας της Αϊτής στο νοσοκομείο Σεν Νικολά στην περιοχή Σεν Μαρκ, όπου υπάρχουν σχέδια να στηθεί ένα κέντρο θεραπείας χολέρας στο κέντρο της πόλης που θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στην εβδομάδα. Παράλληλα, ένα αεροπλάνο με 100 τόνους ιατρικών προμηθειών και προσωπικής υγιεινής αναμένεται να φτάσει μέσα στις επόμενες ώρες για να ενισχύσει τις προσπάθειες των ομάδων που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η απομόνωση των ύποπτων περιστατικών, η προώθηση της υγιεινής μέσω της εκπαίδευσης και η διανομή ειδών προσωπικής υγιεινής και ασφαλούς πόσιμου νερού είναι τα βασικά βήματα για να αποτραπεί περαιτέρω μετάδοση της ασθένειας.

«Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να απομονώσουμε τους ασθενείς χολέρας από τους υπόλοιπους, ώστε να μπορέσουμε να περιθάλψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσους έχουν προσβληθεί από την ασθένεια εμποδίζοντας παράλληλα τη μετάδοσή της», αναφέρει η συντονίστρια της ομάδας επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στο Σεν Μαρκ, Φεντερίκα Νογκαρότο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως 3 έως 5 εκατομμύρια περιστατικά χολέρας και 100.000-120.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή