Δυσλειτουργικό χαρακτηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNCHR) για τους Πρόσφυγες το σύστημα παροχής πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως τα στελέχη της μεθοριακής δύναμης FRONTEX της ΕΕ που έχουν αναπτυχθεί για να συγκρατήσουν την είσοδο λαθρομεταναστών από την Τουρκία θα πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια σε όσους όντως πασχίζουν να απομακρυνθούν από τους πολέμους και να τους προστατεύσουν από την κακομεταχείριση.
«Μολονότι αναγνωρίζουμε την κατηγορηματική ανάγκη να ελεγχθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Αρμοστεία προειδοποιεί πως οι ανάγκες των αιτούντων άσυλο δεν θα πρέπει να παραβλέπονται», ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNCHR Αντρέι Μάχεσιτς.
Πρόσθεσε πως «η Αρμοστεία προτρέπει τις ομάδες της FRONTEX να εξασφαλίζουν ώστε τα πρόσωπα που ζητούν διεθνή προστασία να αναγνωρίζονται και να οδηγούνται στις αρμόδιες αρχές».
Σύμφωνα με τον Μάχεσιτς, κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλη πρόκληση στην περίπτωση της Ελλάδος, «καθώς οι πολιτικές παροχής πολιτικού ασύλου δεν λειτουργούν ορθά».
Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία, οι διαδικασίες παροχής ασύλου στην Ελλάδα είναι «στην καλύτερη των περιπτώσεων δύσκολες» και το σύστημα αδυνατεί πολλές φορές να αναγνωρίσει τα πρόσωπα που χρειάζεται να προστατευθούν από τη βία και τις διώξεις.
Η Ελλάδα κατέχει πολύ χαμηλές επιδόσεις για την αναγνώριση των πολιτικών προσφύγων, με 0,03% σε σύγκριση με το 31% στα επίσης μέλη της ΕΕ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, προσθέτει η UNCHR.