Την αντίδραση Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών προκάλεσαν αναφορές του Τούρκου υπουργού επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς για την Κύπρο στη διάρκεια της συνεδρίασης της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ –Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπαγίς υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχει «μια χώρα στο βορρά», το ψευδοκράτος, και «μια χώρα στα νότια, την οποία δεν αναγνωρίζουμε και δεν ξέρουμε εάν είναι καν χώρα».
Παρεμβαίνοντας οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ) και Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ) και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου, Ελένη Θεοχάρους και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ζήτησαν, μετά την ανταλλαγή απόψεων με τους κ.κ. Φούλε και Μπαγίς οι οποίοι είχαν ήδη αποχωρήσει, να ανακληθούν από τα πρακτικά της συνεδρίασης οι προσβλητικές αναφορές του Ε. Μπαγίς.
Η συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Ελέν Φλότρ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο κ. Μπαγίς έκανε ακόμη λόγο «για δυο κράτη, δυο λαούς, δυο Προέδρους και δυο κοινοβούλια» στην Κύπρο, προκαλώντας την αντίδραση του Στέφαν Φούλε, ο οποίος του υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού γίνονται στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο Στέφαν Φούλε κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης, ώστε να δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας επεσήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει εξαιρετική ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία της ¶γκυρας.
Σημείωσε ακόμη ότι το κλειδί για το άνοιγμα των οκτώ κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας και στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι επί βελγικής προεδρίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορέσει να ανοίξει το 14ο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, αυτό του Ανταγωνισμού.
Ο κ. Φούλε υπεραμύνθηκε της νομικής βάσης που επέλεξε η Επιτροπή για το απευθείας εμπόριο, επισημαίνοντας ότι είναι η κατάλληλη και πως με αυτήν δεν τίθενται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Όπως είπε, η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί στη Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ