Πεδίο αντιπαράθεσης το εκλογικό δίλημμα

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 12:57
UPD:18:03

A- A A+

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό, με το δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, καθώς ο χρόνος για τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη μετρά αντίστροφα.

Το κυβερνητικό επιτελείο «ρίχνει» στην προεκλογική μάχη υπουργούς και στελέχη του κόμματος, εντείνοντας τις προσπάθειες να στηριχθεί η ρητορική του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά τη διακαναλική συνέντευξη της Δευτέρας ζήτησε ξεκάθαρη νίκη του ΠΑΣΟΚ, συνδέοντας το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης με τις προσπάθειες να βγει η χώρα από την κρίση.

Στην κατεύθυνση αυτή, με δηλώσεις του την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής κατέστησε σαφές ότι «στην περίοδο που διανύουμε δεν υπάρχει ψήφος δυσαρέσκειας, αντίθετα υπάρχει ψήφος πολιτικής σταθερότητας».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ξαφνικής μεταστροφής της επιχειρηματολογίας του κ. Παπανδρέου όσον αφορά στο χαρακτήρα της εκλογικής αναμέτρησης, ξεκαθάρισε ότι ναι μεν «οι εκλογές είναι αυτοδιοικητικές, απλώς η καμπή που βρισκόμαστε είναι τόσο κρίσιμη, που έχει να κάνει με άμεση αντανάκλαση και με τα κεντρικά πράγματα της χώρας».

Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε μάλιστα ότι «επειδή παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το κάθε τι που μπορεί να διασαλεύσει τη σταθερότητα της πορείας προς την έξοδο, μπορεί να αποβεί και μοιραίο για τη χώρα μας».

Στην αντεπίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ με αφορμή τις επικρίσεις του περί «εκβιασμού» του εκλογικού σώματος, πέρασε και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι απολύτως ελεύθερος να ψηφίσει ό,τι θέλει και ότι το μήνυμά του θα γίνουν απολύτως σεβαστά από την κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε την αυτονόητη αλήθεια. Για κάποιους είναι μαλώτρα. Όπως είχε υποχρέωση είπε την δεύτερη μισή αλήθεια, μιας αντιπολίτευσης που έλεγε τα ευχάριστα», υποστήριξε ο υπουργός, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε συνθήκες πολέμου οικονομικής επιβίωσης και ότι τα 110 δισ. ευρώ είναι τα πυρομαχικά μας να κερδίσουμε τον πόλεμο, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Σαμαρά ότι «αντί να χτυπά μαζί μας τον εχθρό, χτυπά πισώπλατα τα όπλα και τα πυρομαχικά».

«Αν αυτός που έχει βαλθεί εδώ και μήνες να πλήξει τα όπλα και τα πυρομαχικά, αποκτήσει το δικαίωμα μετά τις εκλογές ή αργότερα, να πει ότι δεν δικαιούμαι να πολεμώ, θα αναγκαστώ να σε ρωτήσω ελληνικέ λαέ αν κάνω καλώς που πολεμώ. Εκ των πραγμάτων η μάχη κατά του μνημονίου, είναι μάχη κατά της διάσωσης της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει να μπει η χώρα σε εκλογές, διευκρινίζοντας πάντως ότι όπως εξελίσσονται τα δεδομένα, που από την αντιπολίτευση έχει στοιχεία κωμωδίας, μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία αν η χώρα μπει σε συνθήκες αστάθειας». Εξήγησε εν συνεχεία ότι αν το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών δώσει την δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να ισχυριστεί ότι δεν έχει την νομιμοποίηση ο κ. Παπανδρέου να κυβερνά την χώρα, θα αποσταθεροποιηθεί το σύστημα.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει δυο πράγματα στο μυαλό του, την διάσωση και την αναμόρφωση της χώρας. Αν ανά πάσα στιγμή, και με τις εκλογές, δοθεί η δυνατότητα σε κάποιον να ανακόψει αυτή την πορεία, θα είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί και να ζητήσει από τον λαό να πάρει απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

Κάλεσε μάλιστα τον κ. Σαμαρά να κάνει διακαναλική και να εξηγήσει τις θέσεις του. «Ο κ. Σαμαράς έχει υποχρέωση να κάνει διακαναλική συνέντευξη και να μιλήσει στον ελληνικό λαό, να τους πει τι σημαίνει όταν λέει ότι πρέπει να καταψηφίσουν αυτή την προσπάθεια διάσωσης της χώρας», υποστήριξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, χαρακτήρισε «χαστούκι στην ανευθυνότητα» την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου, απέναντι – όπως είπε – σ’ εκείνους που «επιχειρούν να μετατρέψουν το πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε ένα πεδίο διαμόρφωσης ενός μετώπου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική».

«Δεν είναι εκβιασμός να λες την αλήθεια στον κόσμο», ανέφερε, κατηγορώντας παράλληλα τα υπόλοιπα κόμματα ότι ενόψει των εκλογών της Αυτοδιοίκησης επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο αντιπολίτευσης όσον αφορά το εθνικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας.

Το δίλημμα ωστόσο που έθεσε ο Πρωθυπουργός κατά την προχθεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Μετά την κινδυνολογία και τους πολιτικούς εκβιασμούς, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του εκτρέπονται και σε ποταμούς ύβρεων εναντίον της Νέας Δημοκρατίας», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, με αφορμή τις έντονες επικρίσεις που διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών κατά του Αντώνη Σαμαρά.

«Τίποτε από αυτά δεν αγγίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», συνέχισε, εκτιμώντας ότι το μόνο που επιτυγχάνει, ο κ. Παπανδρέου είναι «να δείχνει, ακόμη πιο έντονα, το μεγάλο πανικό που τον διακατέχει μπροστά στις εκλογές».

Για έλλειψη πολιτικού πολιτισμού έκανε λόγο από την πλευρά του ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Α. Λυκουρέντζος: O πολιτικός πολιτισμός είναι άγνωστος στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ

Α. Λυκουρέντζος: O πολιτικός πολιτισμός είναι άγνωστος στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ

«Τον υπουργό Εσωτερικών ή τον έχουν πανικοβάλει οι αντιδράσεις της κοινωνίας, μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, ή τον έχει συνεπάρει η εξουσία, την οποία του έδωσε ο κ. Παπανδρέου», σχολίασε ο κ. Λυκουρέντζος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Ραγκούση ότι πρόεδρος της ΝΔ υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και ότι ο αγώνας που κάνει είναι ανειλικρινής.

«Προφανώς, ο πολιτικός πολιτισμός, η δημοκρατική αγωγή είναι αρετές άγνωστες στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ καταλόγισε ευθύνες στον κ. Παπανδρέου γι’ αυτές τις συμπεριφορές, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, «καθιερώνουν πρότυπα αυταρχισμού και αλαζονείας στη δημόσια ζωή της χώρας».

Με σημερινές της δηλώσεις η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Παπανδρέου ότι πολύ συχνά «ρέπει προς τον εκβιασμό», ενώ κάλεσε τους πολίτες να του «κόψουν τη φόρα». «Στις 7 του Νοέμβρη η ψήφος πρέπει να είναι ψήφος ανατροπής της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τόνισε.

Α. Παπαρήγα: Ο λαός να κόψει τη φόρα και του κ. Προβόπουλου και του κ. Παπανδρέου

Α. Παπαρήγα: Ο λαός να κόψει τη φόρα και του κ. Προβόπουλου και του κ. Παπανδρέου

Σκληρή γλώσσα κατά του Πρωθυπουργού χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι με την πολιτική του έχει φτάσει τον κόσμο στο απροχώρητο και ότι από κοινού με τον κ. Προβόπουλο, «συμπεριφέρονται ο ένας ως αρχιτέκτων και ο άλλος ως εργολάβος του σύγχρονου Καιάδα, της σύγχρονης Σπιναλόγκα».

Α. Τσίπρας: Συμπεριφέρονται ο ένας ως αρχιτέκτων και ο άλλος ως εργολάβος της σύγχρονης Σπιναλόγκα

Α. Τσίπρας: Συμπεριφέρονται ο ένας ως αρχιτέκτων και ο άλλος ως εργολάβος της σύγχρονης Σπιναλόγκα

Με αφορμή και την κατάθεση της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ, υποστήριξε ότι «όσες απορίες μας άφησε ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη ήρθε χθες να τις απαντήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μας είπε ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι αν το μήνυμα της κάλπης είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι περικοπές μισθών, νέο ασφαλιστικό, κατάργηση συμβάσεων, αυξήσεις στα εισιτήρια».

«Στις 7 του Νοέμβρη», πρόσθεσε, «θα αμφισβητήσουμε το μνημόνιο. Θα το αμφισβητήσουμε από τα αριστερά, ενισχύοντας τις υποψηφιότητες και συνδυασμούς της ριζοσπαστικής αριστεράς και της συνάντησής της με τον χώρο του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή