Ουγγρική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 18:58
UPD:18:59
A- A A+

Την πλήρη στήριξη της Ουγγαρίας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ε.Ε., εξέφρασε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Γιάνος Μαρντόνι, διαμηνύνοντας μάλιστα ότι κατά τη προεδρία της, η χώρα του θα βοηθήσει στην προώθηση του φακέλου της ¶γκυρας.

«Η Ουγγαρία υποστηρίζει με σθένος την τουρκική υποψηφιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα κάνει παν το δυνατόν γι’ αυτό κατά την εξάμηνη προεδρία της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρντόνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο υπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Εγκεμέν Μπαγκίς.

Η Τουρκία είχε ξεκινήσει από το 2005 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. αλλά μόνο τα 13 από τα συνολικά 35 θεματικά κεφάλαια συνομιλιών έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα, ενώ οκτώ κεφάλαια εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένα λόγω της εμπορικής διαμάχης με την Κύπρο.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις «σκοντάφτουν» ακόμη στις επιφυλάξεις της Γαλλίας και της Γερμανίας αναφορικά με τους πολύ αργούς ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στη χώρα.

Το Σάββατο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλ κάλεσε την Τουρκία να επεξεργαστεί ένα νέο σύνταγμα που θα εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες και θα συνάδει με τους κανόνες που διέπουν την Ε.Ε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή