Νέα προτροπή Μπαρόζο για άμεση επίλυση του Σκοπιανού

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 19:41
A- A A+

Την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με το όνομα της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο των Σκοπίων Νικολά Γκρούεφσκι.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι πριν από ένα χρόνο η Επιτροπή αποφάσισε την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ταξιδεύουν στην ΕΕ, όχι μόνο ως αναγνώριση των προσπαθειών που έκανε η χώρα, αλλά και για να προτρέψουν την ΠΓΔΜ να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό το θέμα. Η κατάλληλη στιγμή έφτασε. Η χώρα δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ιστορική ευκαιρία. Το παρελθόν δεν πρέπει να κρατά όμηρο το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο. Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» να επιλύσουν το θέμα το συντομότερο δυνατό και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ δήλωσε: «Η επίλυση του ονόματος είναι σημαντική για τη χώρα σας, για την περιοχή και για όλους μας στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην ετήσια έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι αναμένεται να είναι θετική, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι επισήμανε ότι η χώρα του έχει μεγιστοποιήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΠΓΔΜ έχει δεσμευτεί πλήρως στην έγκαιρη επίλυση αυτού του θέματος. «Η προσέγγιση της ΠΓΔΜ θα παραμείνει εποικοδομητική και θα υποβάλλουμε ιδέες για να ξεπεραστούν οι διαφορές και να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία δεν θα θίγει κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή