Έκκληση στην ΕΕ για αλληλεγγύη στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της χώρας απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ¶σελμπορν μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται και πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους οι Βρυξέλλες, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μία ημέρα πριν τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με πρωταρχικό θέμα συζήτησης την οικονομική διακυβέρνηση, η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε ο κ. Δρούτσας, «έχει κάθε ενδιαφέρον και επιθυμεί τη σύσταση μόνιμου μηχανισμού στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών». Η Ελλάδα, τόνισε, έχει εργαστεί και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και θα εξεταστεί σοβαρά στην αυριανή συνεδρίαση αν χρειάζεται αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τάχθηκε κατηγορητικά κατά του μέτρου της στέρησης ψήφους, στο πλαίσιο κυρώσεων για παρεκκλίσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Προφανώς χρειάζεται πρόληψη, μηχανισμός να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις, αλλά όχι στέρηση του δικαιώματος ψήφου, είπε, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν ταπεινωτικό και επικίνδυνο».
Αναφερόμενος στην ελληνική προσπάθεια, υπογράμμισε ότι πολλοί στην Ευρώπη θαυμάζουν αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, ακόμη και ο γερμανικός Τύπος χαρακτηρίζει «θαύμα» αυτό που συντελείται εδώ, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο μια κυβέρνηση να καταφέρει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κατά 5% και 7% σε ένα χρόνο, όπως έκανε η Ελλάδα.
Τους δύο υπουργούς απασχόλησε και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Ο κ. ¶σελμπορν επεσήμανε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό και ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, όπως τη δείχνει το Λουξεμβούργο.
Ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι είναι σημαντική η παρουσία της FRONTEX στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία. Αναφέρθηκε επίσης στη δραστηριοποίηση της μονάδας Ταχείας Δράσης στον Έβρο που δραστηριοποιήθηκε πρόσφατα μετά από αίτημα της Ελλάδας. «Είναι απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και δείχνει ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό», τόνισε.
Ο κ. ¶σελμπορν ανέφερε επίσης ότι το Λουξεμβούργο συμμετέχει στη FRONTEX και είναι έτοιμο να αυξήσει τη συμμετοχή του τόσο στη δύναμη Ταχείας Δράσης όσο και με την αποστολή ενός ακόμη αεροσκάφους, αν του ζητηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ