Να μην εκτελεστεί ο Τάρεκ Αζίζ ζητεί ο ΟΗΕ

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 22:18
A- A A+

Να μην εκτελεστεί ο Τάρεκ Αζίζ, πρώην υπουργός του Σαντάμ Χουσεΐν, παρά την καταδίκη του σε θάνατο, ζήτησε από το Ιράκ ο ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

«Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τη θανατική ποινή είναι γνωστή, είμαστε αντίθετοι στη θανατική ποινή και φυσικά, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ζητούμε να μην εφαρμοστεί η θανατική ποινή», δήλωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι.

Το ιρακινό Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο την Τρίτη τον Τάρεκ Αζίζ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, την περίοδο της καταστολής των σιιτών τη δεκαετία του 1980.

Φυλακισμένος μετά την παράδοσή του στα τέλη Απριλίου του 2003, ένα μήνα μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σααντούν Σακέρ, και τον πρώην γραμματέα του δικτάτορα, Αμπεντ Χμούντ.

Όσοι καταδικάζονται σε θάνατο έχουν διορία ενός μήνα για να ασκήσουν έφεση. Εάν η θανατική ποινή επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να εγκριθεί από το Προεδρικό Συμβούλιο, πριν εφαρμοστεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή