ΕΣΡ - Πρόστιμα και οδηγία για παιδικές διαφημίσεις

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2002 19:49
A- A A+

Συστάσεις και μια οδηγία προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς για τις διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών ενόψει Χριστουγέννων, εξέδωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Επίσης, επέβαλε χρηματικά πρόστιμα από 5.000 ευρώ στους ραδιοσταθμούς «Safari» και «Studio 3» της Θεσσαλονίκης για παρεμβολές στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Στον «Alter» 300.000 ευρώ για την εκπομπή «Παρατράγουδα» της Ανίτας Πάνια, και ηθική κύρωση επί έξι ημέρες να μεταδίδει στην διάρκεια της εκπομπής με κάρτα το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ ότι πρόκειται για «υποβάθμιση του προγράμματος και προσβολή της προσωπικότητας».

Επιπλέον, 60.00 ευρώ στον «Star», επειδή μετέδωσε ανακριβή είδηση για έκρηξη στον Πειραιά, την οποία στη συνέχεια διέψευσε, συνέχισε όμως να προβάλει πλάνα, και άλλες 60.00 ευρώ για παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, με αφορμή τηλεφωνήματα σε φίλες της Μαρί Πεϊνό, σχετικά με την προσωπικότητα της τελευταίας.

Συστάσεις απηύθυνε το ΕΣΡ στον «Alpha» για την εκπομπή «Μπορώ» της Αννας Δρούζα, στην οποία με θέμα σχέσεις μιας βραδιάς είχαν προσκληθεί παιδιά Λυκείου, οπότε το ΕΣΡ συστήνει στον σταθμό μεγαλύτερη διακριτικότητα σε αυτά τα θέματα.

Οδηγία προς όλους τους τηλεοπτικους σταθμούς για τις διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών ενόψει Χριστουγέννων έστειλε σήμερα το ΕΣΡ, υπενθυμίζοντας ότι «απαγορεύεται η μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ».

Επίσης, η οδηγία απαγορεύει «την διαφήμιση πολεμικών παιχνιδιών, αλλά και κάθε διαφήμιση που προσβάλλει τα χρηστά ήθη. Απαγορεύεται επίσης, η διαφήμιση προϊόντων που έχουν ταυτόχρονα «ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό προορισμό».

Σχετικά με τις διαφημίσεις των καταστημάτων παιδικών παιχνιδιών, διευκρινίζεται ότι «επιτρέπεται η μετάδοσή τους οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου, με την προϋπόθεση ότι τα σχετικά διαφημιστικά μηνύματα δεν παραβιάζουν το πνεύμα της ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 5 παρ. 1 του ΠΔ 100/2000)».

Προτεινόμενα για εσάς