Αλ Κάιντα «δείχνουν» τα δέματα-βόμβες

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010 14:49
UPD:18:08

A- A A+

Σφραγίδα της αλ Κάιντα ή της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία είναι παρακλάδι της πρώτης, φέρουν τα δέματα - βόμβες που εστάλησαν από την Υεμένη προς τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

«Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε με αυτό, ότι δηλαδή περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά της αλ Κάιντα και ιδιαίτερα της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» δήλωσε η Τζάνετ Ναπολιτάνο, σε συνέντευξή της στο ABC News.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ακόμη στο CNN ότι όπως φαίνεται οι βόμβες περιείχαν τον ίδιο τύπο εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι στην αποτυχημένη βομβιστική επίθεση την ημέρα των Χριστουγέννων σε αμερικανική πτήση από το ¶μστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fow News η κ. Ναπολιτάνο δήλωσε ότι τα εκρηκτικά η ανάλυση των εκρηκτικών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επανέλαβε δε την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας και επαγρύπνησης. «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, πρέπει να έχουμε περισσότερα επίπεδα ασφαλείας», επεσήμανε η Αμερικανίδα υπουργός.

Νωρίτερα και η αστυνομία του Ντουμπάι, όπου εντοπίστηκε το ένα από τα δύο δέματα, ανακοίνωσε ότι περιείχε εκρηκτικά, καθώς και ένα σύστημα πυροδότησης που φέρει τη σφραγίδα τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ-Κάιντα.

«Το πακέτο είχε προετοιμαστεί με επαγγελματικό τρόπο. Ενα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα ήταν συνδεδεμένο με μια κάρτα κινητού τηλεφώνου SIM, η οποία ήταν κρυμμένη μέσα στον εκτυπωτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας του Ντουμπάι.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η τακτική αυτή φέρει τη σφραγίδα των μεθόδων που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ-Κάιντα».

«Οι μηχανισμοί θα μπορούσαν να έχουν εκραγεί»

Αξιωματούχοι στη Βρετανία και το Ντουμπάι δήλωσαν ότι οι μηχανισμοί που βρέθηκαν θα μπορούσαν να είχαν εκραγεί στη διάρκεια των δύο πτήσεων.

«Ο μηχανισμός που εντοπίστηκε σε αμερικανικό αεροσκάφος που μετέφερε εμπορεύματα σε αεροδρόμιο της Βρετανίας ήταν "ενεργός" και μπορούσε να έχει καταρρίψει το αεροπλάνο αν είχε εκραγεί», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα υπουργός ανέφερε επίσης ότι θα δράσει άμεσα ώστε να σταματήσουν οι μεταφορές όλων των ασυνόδευτων δεμάτων από την Υεμένη προς ή μέσω της Βρετανίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο μηχανισμός ήταν ενεργός και μπορούσε να έχει εκραγεί. Ο στόχος μπορεί να ήταν ένα αεροσκάφος και η έκρηξή του θα μπορούσε να έχει καταρρίψει το αεροσκάφος» σημείωσε η Τερέζα Μέι.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας του Ντουμπάι ο οποίος σημείωσε ότι το δέμα- βόμβα που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της χώρας θα μπορούσε να έχει εκραγεί μέσα στο αεροσκάφος.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντουμπάι, στρατηγός Νταχί Κχαλφάνε, πρόσθεσε ότι οι αρχές του Ντουμπάι είχαν ενημερωθεί από «δυτικές χώρες» για ένα ύποπτο πακέτο που έφυγε από την Υεμένη για το Ντουμπάι, μέσω μιας τρίτης αραβικής χώρας, το όνομα της οποίας δεν αποκάλυψε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή