Γ. Παπανδρέου: Δεν μπλοφάρω

«Δεν υπάρχει πιθανότητα νέου Μνημονίου»
Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010 09:04
UPD:12:03
A- A A+

«Δεν μπλοφάρω, δεν δραπετεύω από τα προβλήματα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στις βολές της ΝΔ για το δίλημμα των πρόωρων εκλογών. Χαρακτηρίζει δε «αστεία πράγματα» τις αιτιάσεις ότι έχει επιλέξει στρατηγική εξόδου όπως ο Κώστας Καραμανλής.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μπλόφα, εμμένοντας στο διλημματικό χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Δεν επισείω καμία τεχνητή απειλή, δεν είναι ώρα για πολιτικαντισμούς, όπως αυτοί στους οποίους επιδίδονται πολλοί τούτη την κρίσιμη ώρα», σημειώνει και προσθέτει πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η σωτηρία και η αναμόρφωση της χώρας είναι υπόθεση του λαού, όχι κάποιας πεφωτισμένης ελίτ».

Ο Πρωθυπουργός επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, καταλογίζοντάς του απροκάλυπτη διγλωσσία. «¶λλα κάνει μέσα, άλλα λέει έξω. Η διγλωσσία του είναι απροκάλυπτη. Η σκοπιμότητα προφανής», επισημαίνει.

«Αντί να υπερασπίζεται με πάθος την πολιτική που καταδίκασε ο λαός, αλλά και πολιτικές που καταδίκασαν την Ελλάδα στη σημερινή επιτήρηση, αντί να επιτίθεται στις πατριωτικές μας προσπάθειες να αντιστρέψουμε την καταστροφική πορεία της χώρας, θα περιμένα να αναμορφώσει το κόμμα του και να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του κ. Σαμαρά για την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι «δεν πείθει ούτε τα στελέχη του με τις θεωρίες για μαγικές συνταγές που μηδενίζουν το έλλειμμα σε ένα χρόνο».

Σχολιάζοντας τη στάση της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ότι η συμβολή των κομμάτων τους θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την πρόοδο της χώρας. «Και είναι κρίμα που εγκλωβίζεται σε λογικές μικροκομματικής αντιπαράθεσης, στείρας άρνησης της πραγματικότητας και κάθε συνεργασίας. Είναι κρίμα να προτάσσουν το μικροκομματικό τους συμφέρον».

Σημειώνει ακόμη ότι «αντί να συνεισφέρουν κι αυτοί στην προσπάθεια, κατασκευάζουν χίμαιρες και ενδίδουν στο λαϊκισμό, σε σημείο που ο λόγος του κ. Σαμαρά, του κ. Τσίπρα και της κ. Παπαρήγα να είναι πια δυσδιάκριτος. Και στην πράξη, η ταύτιση του λόγου τους αποτελεί πρόβλημα για την ποιότητα του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και για τον λόγο της Αριστεράς».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι το εξέπληξε θετικά η στάση του κ. Καρατζαφέρη στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης της απειλής της χρεοκοπίας της ώρας. «Συντάχθηκε υπεύθυνα για τη σωτηρία της χώρας και διέγνωσε σωστά το κοινό αίσθημα. Αυτό το αναγνωρίζω, παρότι μας χωρίζουν καθοριστικής σημασίας πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές».

Στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως «δεν υπάρχει πιθανότητα νέου Μνημονίου». «Το πρόγραμμά μας είναι δύσκολο αλλά ρεαλιστικό», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αν συνεχίσουμε αταλάντευτοι, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα, το 2013, με τη λήξη του Μνημονίου, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα όπως οι άλλες, που θα δανείζεται πια μόνο από τις αγορές για να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες».

Διαβεβαιώνει δε εκ νέου τους πολίτες ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν ανεξάρτητα από την αναθεώρηση του ελλείμματος, χωρίς κανένα νέο μέτρο που θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους.

Εκφράζει ακόμη τη βεβαιότητά του ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, καθώς και πως η προσπάθεια της κυβέρνησης θα δείξει τα πρώτα της αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας το 2012 και το 2013.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπανδρέου αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας. Είναι οι ίδιοι που επένδυαν στη χρεοκοπία της χώρας. Ο ελληνικός λαός θα τους διαψεύσει ακόμη μια φορά», υπογραμμίζει.

ΝΔ: «Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να φοβίσει, γιατί ο ίδιος φοβάται

«Ο κ. Παπανδρέου, εκβιάζοντας πολιτικά τον Ελληνικό λαό, προσπαθεί να φοβίσει, γιατί ο ίδιος φοβάται. Και φοβάται, επειδή η πολιτική του δεν του βγαίνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Τόνισε ότι «αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει με τη λαϊκή εντολή των εκλογών του Νοεμβρίου, για να ακυρωθούν στην πράξη οι πολιτικοί εκβιασμοί και τα φοβικά σύνδρομα, που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ», ενώ επεσήμανε πως «το μόνο καινούργιο, που προέκυψε από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού είναι ότι πολλαπλασιάζονται τα εγκώμιά του προς τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή