Νέα μέτωπα πολιτικής αντιπαράθεσης εν όψει των εκλογών

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 13:29
UPD:17:24

Αφορμή για τα νέα επεισόδια στην κλιμακούμενη πολιτική αντιπαράθεση ήταν οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου (αριστερά) περί πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και ο ισχυρισμός του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γ. Δημαρά ότι είχε επαφές με όλους τους πολιτικούς χώρους πριν θέσει υποψηφιότητα.

A- A A+

Νέα επεισόδια στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο. Αφορμή οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου περί πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και ο ισχυρισμός του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γ. Δημαρά ότι είχε επαφές με όλους τους πολιτικούς χώρους πριν θέσει υποψηφιότητα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «προτού φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να τελειώσουμε με το έλλειμμα». Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται, προσθέτοντας ότι η χώρα μας μπορεί να επιδιώξει κάτι τέτοιο «ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».

Η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου πυροδότησε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, διά του εκπροσώπου της, Πάνου Παναγιωτόπουλου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε σε δήλωσή του ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας μάλιστα, πως τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Πάγκαλο ότι με τις διαδοχικές του δηλώσεις, «δημιουργεί μείζον θέμα για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ». Όπως εξάλλου ανέφερε, η αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει σοβαρά προβλήματα με τους πιστωτές μας, τρομακτικές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Aμεση ήταν η αντίδραση του κ. Πάγκαλου ο οποίος απαντώντας με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για φαντασιώσεις της Νέας Δημοκρατίας.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί η Νέα Δημοκρατία υιοθέτησε, με αφορμή μια θεωρητική συζήτηση για τη σχέση μιας οποιασδήποτε χώρας με το χρέος που τη βαρύνει, το σύνολο των επιχειρημάτων του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη πιστής εφαρμογής όλων των όρων του μνημονίου, ώστε να επιτευχθεί με την αξιοποίηση του μηχανισμού, που ο πρωθυπουργός επέτυχε για τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών της χώρας, η μείωση του δημόσιου ελλείμματος», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία, συμπλήρωσε, διαθέτει εκπληκτικές ικανότητες διαστροφής όλων όσων περιλαμβάνονται στο δημόσιο διάλογο. «Αφού κατέστρεψε ως κυβέρνηση την οικονομία, προσπαθεί τώρα με τις συκοφαντίες, τις αφελείς διαβολές και το κουτσομπολιό να λοβοτομήσει το πολιτικό και επιστημονικό προσωπικό της χώρας», τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε ανακοίνωσή του, ο Γ. Πεταλωτής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «βρήκε και πάλι ευκαιρία, για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της ανυπαρξίας, να αναπτύξει σενάρια συνωμοσίας, διαστρεβλώνοντας συνειδητά τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου».

«Για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων του προγράμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και η υλοποίησή τους. Και αυτό πράττουμε με πλήρη συνέπεια και υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

«Ή ο κ. Πάγκαλος δεν λέει την αλήθεια ή προαναγγέλλει ότι πάμε σε εκλογές. Αν δείτε την απάντηση λέει γιατί δαιμονοποιούμε την αναδιάρθρωση, είτε εμείς δεν την ψάχνουμε, είτε δεν μας αρέσει. Όταν σε μια κυβέρνηση της αρέσει η αναδιάρθρωση είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», επισήμανε ερωτηθείς σχετικά από εκπομπή του τηλεοπτικoύ σταθμού Mega ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

«Γελάνε και οι πέτρες με την εκτός τόπου και χρόνου, στημένη και άνευ παραμικρής ουσίας, προεκλογική αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για την αναδιάρθρωση του χρέους», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κόσμος το ’χει τούμπανο για την επικείμενη, συνεννοημένη και κατασκευασμένη στα μέτρα και τα όρια των τραπεζών και της τρόικας, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι συνέταιροι του δικομματισμού το κρατάνε κρυφό καμάρι», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι «σήμερα οι πάντες γνωρίζουν και ομολογούν ότι η κυβέρνηση έβαλε τη χώρα στην "πρέσα" της τρόικας και του μνημονίου όχι για να διασώσει την ελληνική οικονομία αλλά για να σώσει το χρηματιστικό κεφάλαιο, τους πιστωτές, το ευρώ και την ίδια την ευρωζώνη, σπρώχνοντας στην οικονομικοκοινωνική άβυσσο την Ελλάδα».

Να αφήσουν το κρυφτό και να μιλήσουν ξεκάθαρα για το υπαρκτό αυτό ζήτημα, κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης. «H Δημοκρατική Αριστερά έχει εγκαίρως δηλώσει ότι είναι αναγκαία η αναδιαπραγμάτευση του χρέους στην Τρόικα με στόχο την παράταση της αποπληρωμής για πέντε χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή του.

Χαμηλώνει τους τόνους ο Γ. Δημαράς

Εν τω μεταξύ, φωτιές άναψαν και οι δηλώσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Δημαρά ότι είχε «επαφές και κουβέντες με όλους τους πολιτικούς, από όλους τους χώρους» πριν θέσει υποψηφιότητα.

Οι ισχυρισμοί του κ. Δημαρά, προκάλεσαν βροχή διαψεύσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αρνήθηκε τα περί επαφών με τον υποψήφιο περιφερειάρχη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία συνάντηση με τη γ.γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

«Δεν υπήρξε καμία συνάντηση -και πώς θα μπορούσε άλλωστε;- μεταξύ του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, και του κ. Γ. Δημαρά», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διευκρίνισε ότι «δεν έτυχε να συναντηθεί με τον κ. Δημαρά» ενώ πρόσθεσε: «Εξ όσων γνωρίζω, είχε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με την κα Μπακογιάννη πριν από την υποψηφιότητά του».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε ότι υπήρξε η συνάντηση του προέδρου της Αντ. Σαμαρά με τον υποψήφιο, τονίζοντας πάντως ότι στο πλαίσιό της «δεν ετέθη θέμα υποστήριξης του κ. Δημαρά».

«Ο κ. Δημαράς προσπάθησε να κρύψει την αλήθεια. Τα όσα δικαιολογούμενος είπε, διαψεύστηκαν από τα πολιτικά κόμματα που ο ίδιος επικαλέστηκε. Ολοι πάντως κατάλαβαν και την αλήθεια και την ουσία γύρω από τις μυστικές επαφές του κ. Δημαρά με τη Ν.Δ. Κρίμα», σχολίασε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Με σημερινές πάντως δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Δημαράς επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, δίνοντας διευκρινίσεις για τις αρχικές του δηλώσεις. «Δεν έχω πει ψέματα ποτέ. Η ιστορία έχει πάρει διαστάσεις που είναι υπερβολικές θα έλεγα, αν όχι υποβολιμιαίες, γενικά ως κλίμα», σημείωσε.

Διευκρίνισε εν συνεχεία ότι η αρχηγός κόμματος την οποία δεν ενημέρωσε ότι πρόκειται να κατέβει ως υποψήφιος ήταν η κ. Παπαρήγα, με την οποία – όπως είπε είχε ζητήσει να συναντηθεί όταν είχε κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και είχε αρνηθεί.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι συνάντησε στη Βουλή τον κ. Κουβέλη. «Δεν ξέρω γιατί με διαψεύδει», σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι συνάντησε και τον κ. Καρατζαφέρη έξω από την είσοδο του Κοινοβουλίου, όπου και τον ενημέρωσε ότι θα κατέβει ως υποψήφιος.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Δημαράς επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «είναι φίλος του» και ότι τον συνάντησε μετά από την καταψήφιση του μνημονίου. Είχε προηγηθεί -όπως είπε- τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά προκειμένου να τον συναντήσει για να μιλήσουν για θέματα πολιτικά και ιδιωτικά. «Τον συνάντησα πράγματι. Δεν το αρνήθηκα. Ούτε ήταν κρυφή η συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, το γάντι στον κ. Δημαρά «να βγει και να μιλήσει» έριξε ο έτερος υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» και απαντώντας στην ερώτηση αν κρύβεται κάτι πίσω από την συνάντηση Σαμαρά - Δημαρά, ο Γιάννης Σγουρός δήλωσε: «Δεν μπορώ ειλικρινά να σας πω τι ακριβώς κρύβεται. Μια φορά κάτι κρύβεται. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο να βγει ο Γ. Δημαράς και να πει, όταν λέει ότι συναντήθηκα με όλους τους Αρχηγούς των κομμάτων, τι ακριβώς έγινε».

Εκτίμησε ακόμη ότι ο Γιάννης Δημαράς «είναι με την πλάτη στον τοίχο», γι' αυτό - όπως είπε- θα πρέπει «να ξεκαθαρίσει σήμερα». «Κρυπτόμενος δεν βγαίνει, αλλά τώρα είναι και ψευδόμενος, αν δεν αποδείξει αυτά τα λεγόμενα, τα οποία είπε», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή