Δύο συλλήψεις για αποστολές παγιδευμένων φακέλων

Σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 13:37
UPD:17:53

A- A A+

Σχέδιο συντονισμένης τρομοκρατικής επίθεσης με παγιδευμένα δέματα και αποδέκτες πρεσβείες ξένων χωρών στην Ελλάδα, αλλά και το Γάλλο πρόεδρο, ήρθε στο φως μετά τη μικρής ισχύος έκρηξη σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1890291 .

Μετά από κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων και την αξιοποίηση περιγραφής για τα χαρακτηριστικά του ατόμου που παρέδωσε το δέμα στην εταιρεία της οδού Αστυδάμαντος, συνελήφθησαν δύο νεαροί ως ύποπτοι, καθώς πάνω τους βρέθηκε ένας ακόμα παγιδευμένος φάκελος, ενώ τρίτος φάκελος βρέθηκε σε εταιρεία ταχυμεταφορών στην οδό Σπύρου Μερκούρη. Και στις δύο περιπτώσεις έγιναν ελεγχόμενες εκρήξεις.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι δύο νεαροί, ηλικίας 22 και 24 χρονών, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στην οδό Ριζάρη, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα δέμα με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθώς επίσης και δύο τσαντάκια μέσης που περιείχαν, δύο πιστόλια GLOCK με πέντε γεμιστήρες. Ο ένας μάλιστα εκ των συλληφθέντων φορούσε περούκα και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων είχαν ως παραλήπτες την Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα, καθώς και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη.

Εν συνεχεία, με βάση απόδειξη παράδοσης που βρέθηκε στην κατοχή των δύο ανδρών, εντοπίστηκε σε ταχυμεταφορική εταιρεία στην οδό Σπ. Μερκούρη 62-64 στο Παγκράτι και τρίτο δέμα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Το δέμα είχε ως παραλήπτη την Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα, ενώ ο μηχανισμός που περιείχε εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς.

Όσον αφορά στον πρώτο εκρηκτικό μηχανισμό, που εξερράγη στα χέρια της υπαλλήλου της εταιρείας ταχυμεταφορών, προορισμός του ήταν η Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 22χρονου συλληφθέντα εκκρεμεί ένταλμα συλλήψεως για συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ έχει σχηματισθεί δικογραφία εναντίον του για την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ.

Σύμφωνα εξάλλου με τα μέχρι τώρα στοιχεία της αστυνομίας, ο 22χρονος ήταν αυτός που άφησε το πακέτο-βόμβα στην εταιρεία ταχυμεταφορών στην οδό Αστυδάμαντος. Ο ίδιος φαίνεται πως είχε ξαναπάει στην εταιρεία την περασμένη Τετάρτη για να πάρει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες αποστολής δεμάτων, με την ίδια μεταμφίεση. Το γεγονός αυτό ήταν που έκανε εντύπωση στην υπάλληλο, η οποία και τον αναγνώρισε σήμερα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται έρευνες των αστυνομικών αρχών, ενώ την προανάκριση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Επιπρόσθετα ελέγχεται ο ρόλος δύο νεαρών γυναικών που έχουν προσαχθεί στη ΓΑΔΑ.

ΝΔ: Ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης

«Η Πολιτεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης», σχολίασε εκ μέρους της ΝΔ ο αρμόδιος τομεάρχης Ν. Δένδιας. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα παραμείνει αναξιοποίητη και ότι θα επιτευχθεί ένα αποφασιστικό βήμα για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας», πρόσθεσε.

«Η Νέα Δημοκρατία, με αίσθημα ευθύνης πάντοτε, θα στηρίξει κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει και πάλι στον “πειρασμό” της θριαμβολογίας και της μικροκομματικής εκμετάλλευσης», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΛΑΟΣ: Παρέμβαση της τρομοκρατίας στις εκλογές

Σύνδεση της απόπειρας τρομοκρατικών χτυπημάτων με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές «βλέπει» ο ΛΑΟΣ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Κωστής Αϊβαλιώτης, «είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι η τρομοκρατία, με την απόπειρα νέων χτυπημάτων, ήθελε να κάνει παρέμβαση στις εκλογές». «Οι πατριωτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αντιμετωπίσουν τα σχέδια που εξυφαίνονται στο εξωτερικό και έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας» πρόσθεσε.

ΣΥΝ: Τρομοκράτηση της κοινωνίας λίγο πριν τις εκλογές

Η σημερινή υπόθεση των παγιδευμένων δεμάτων-εκρηκτικών μηχανισμών, κατά τα πρότυπα παλαιότερου χτυπήματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συμβάλει στην τρομοκράτηση της κοινωνίας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού.

Προσθέτει πως «οι καταδικαστέες αυτές ενέργειες και πρακτικές δεν πρέπει να γίνουν αιτία να χαθεί η βασική πολιτική στόχευση αυτών των εκλογών, που είναι η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή