Ανακαλείται ο Ιάπωνας πρέσβης στη Μόσχα

Κλιμακώνεται η ένταση για τις διαφιλονικούμενες νήσους Κουρίλες
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 09:53
UPD:13:34

Στην ανάκληση του πρέσβη της στη Μόσχα προχωρά η Ιαπωνία μία μέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στις νήσους Κουρίλες, τις οποίες διεκδικεί η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

A- A A+

Στην ανάκληση του πρέσβη της στη Μόσχα προχωρά η Ιαπωνία μία μέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στις νήσους Κουρίλες, τις οποίες διεκδικεί η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

«Αποφάσισα να ανακαλέσω προσωρινά τον πρεσβευτή στη Ρωσία Μασαχάρου Κόνο», ανακοίνωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα.

Η ένταση ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Ρωσία κλιμακώνεται μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου σε ένα από τα τέσσερα νησιά του συμπλέγματος που διοικούνται από τη Μόσχα, αλλά αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από το Τόκιο (τα αποκαλεί Εδάφη της Βόρειας Ιαπωνίας).

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στις Κουρίλες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα διαφιλονικούμενα νησιά βρίσκονται ανάμεσα στη χερσόνησο της Καμτσάτκα και το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

«Όχι» Πεκίνου σε αμερικανική παρέμβαση

Την ίδια ώρα η Κίνα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αμερικανικής παρέμβασης στη σινοϊαπωνική διένεξη για τις επίσης διαφιλονικούμενες βραχονησίδες Ντιαογιού (στα ιαπωνικά αποκαλούνται Σενκάκου).

Αφού υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, πρότεινε από το Ανόι να γίνουν τριμερείς επίσημες συνομιλίες για τη επίλυση του ζητήματος, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ήταν μόνο μια αμερικανική ιδέα» και ξεκαθάρισε πως «η σινοϊαπωνική διένεξη για τα νησιά Ντιαογιού είναι διμερές ζήτημα».

Σήμερα πάντως, η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η πρόταση των ΗΠΑ να φιλοξενήσουν τις διαπραγματευτικές συνομιλίες Ιαπωνίας-Κίνας εξακολουθεί να ισχύει παρότι δεν θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο στο θέμα των εδαφικών τους διαφορών.

«Η πρόταση που έκανα να φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ τριμερείς συνομιλίες με την Ιαπωνία και την Κίνα, αν αυτό διευκολύνει το διάλογο, ισχύει και δεν αφορά μόνο ένα θέμα», δήλωσε η κ. Κλίντον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Μαλαισίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη χώρα.

Η διαμάχη για τις ακατοίκητες βραχονησίδες, οι οποίες ελέγχονται de facto από την Ιαπωνία και βρίσκονται σε μια ζώνη όπου ενδεχομένως υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αναζωπυρώθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά τη σύγκρουση ενός κινεζικού αλιευτικού με δύο ακταιωρούς της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή