Τη δική τους μάχη δίνουν οι εκπρόσωποι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις σημερινές εκλογές για διάφορα αξιώματα σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, με συνολικά δέκα υποψηφιότητες για τη Βουλή και δυο για τη Γερουσία.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε εθνικό επίπεδο συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του Αλέξη Γιαννούλια στην πολιτεία του Ιλινόι. Πρόκειται για τη θέση που κατείχε ο πρόεδρος Ομπάμα στη Γερουσία και η αναμέτρηση του 34χρονου ομογενή με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του θεωρείται εκ των πραγμάτων μάχη γοήτρου, αλλά και ουσίας, για το Δημοκρατικό κόμμα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ομογενής υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι και υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την ομοσπονδιακή Γερουσία φαίνεται να συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό με τον αντίπαλό του, ενώ ποσοστό γύρω στο 15% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.
«Θα κερδίσουμε. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Γιαννούλιας, τονίζοντας πως η βοήθεια και η στήριξη της Ομογένειας είναι συγκινητική.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Γιαννούλιας επισήμανε ότι έχει ουσιαστικές διαφορές με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, βουλευτή Μαρκ Κιρκ. Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο κ. Γιαννούλιας είπε ότι σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να προωθηθεί «μια λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα διασφαλίζει την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων».
«Η εκστρατεία μου εστιάζεται στην αναθέρμανση της Οικονομίας, εξασφαλίζοντας θέση εργασίας για κάθε πολίτη», τόνισε ο Ελληνοαμερικανός υποψήφιος και συμπλήρωσε ότι έχει εισηγηθεί «σχέδιο για την Οικονομία, το οποίο βασίζεται στην παροχή βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις».
Εκτός από τον Αλέξη Γιαννούλια, θέση στη Γερουσία διεκδικεί ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ο κυπριακής καταγωγής Τσάρλι Κρις, ο οποίος εξελέγη με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και τώρα κατέρχεται στις εκλογές ως ανεξάρτητος.
Δέκα Ελληνοαμερικανοί διεκδικούν την επανεκλογή τους ή την εκλογή τους για πρώτη φορά στην ομοσπονδιακή Βουλή. Πρόκειται για τους: Τζον Σαρμπάνη (Δημοκρατικό, Μέριλαντ), Γκας Μπιλιράκη (Ρεπουμπλικανό, Φλόριντα), Σέλι Μπέρκλεϊ (Δημοκρατική, Νεβάδα), Νίκη Τσόγκα (Δημοκρατική, Μασαχουσέτη. Δεν είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά καταγράφεται στον κατάλογο των ομογενών μιας και ήταν η σύζυγος του αείμνηστου γερουσιαστή Πολ Τσόγκα που είχε διεκδικήσει την Προεδρία των ΗΠΑ), Ζακ Σπέις (Δημοκρατικός, Οχάιο), Σούζα Κοσμά (Δημοκρατική, Φλόριντα), Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική, Νεβάδα), Ντιν Σκόντρας (Ρεπουμπλικανός, Μέιν), Τζέιν Μιτακίδη (Δημοκρατική, Οχάιο) και Τζιμ Τράκας (Ρεπουμπλικανός, Οχάιο).
Σίγουρη η επανεκλογή της Κάρολιν Μαλόνι στην Αστόρια
Σίγουρη θεωρείται η επανεκλογή της βουλευτού των Δημοκρατικών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, Κάρολιν Μαλόνι, η οποία είναι η πρόεδρος του "Ελληνικού Συνδέσμου" στο Κογκρέσο. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια σωστή και δίκαιη λύση στην Κύπρο που θα προϋποθέτει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η κ. Μαλόνι. Αναφερόμενη στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η βουλευτής των Δημοκρατικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Σεπτέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στις ΗΠΑ, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «κάνει μια σημαντική προσπάθεια και ελπίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει γιατί το αξίζει».
Στη Νέα Υόρκη, ο ομογενής Χάρι Ουίλσον που στηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, διεκδικεί τη θέση του οικονομικού ελεγκτή της Πολιτείας και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει αρκετές πιθανότητες να κερδίσει το δημοκρατικό αντίπαλό του, Τόμας Ντινάπολι.
Στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης αναμένεται να επανεκλεγεί ο Ρεπουμπλικανός Ντιν Σκέλος, από περιοχή του Λογνκ ¶ιλαντ.
Ο Δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης, έπειτα από δεκαετή υπηρεσία στην πολιτειακή Βουλή, θα εκλεγεί στην πολιτειακή Γερουσία, εκπροσωπώντας την Αστόρια. «Τις περισσότερες φορές η πολιτική σε τοπικό επίπεδο έχει μεγαλύτερο ρόλο και σημασία από την πολιτική στην Ουάσιγκτον, γιατί οι ψηφοφόροι και κατ' επέκταση οι περιφέρειες και οι πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην πρωτεύουσα της χώρας», παρατήρησε ο κ. Γιαννάρης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μιλώντας για τα ελληνικά θέματα, ο κ. Γιάνναρης που κατάγεται από τα Καλάβρυτα, υποστήριξε ότι «χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα, γιατί δυστυχώς υπάρχει ένα βαθιά ριζωμένο κατεστημένο που δεν υιοθετεί τις θέσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για τα θέματα του Ελληνισμού». «Ευτυχώς, όμως», σημείωσε, «που μερικά στελέχη της κοινότητάς μας έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σημαντικές σχέσεις και προσβάσεις, ώστε να αποφεύγονται τα χειρότερα».
Πρώτη γυναίκα ελληνικής καταγωγής στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης
Τη θέση του κ. Γιάνναρη στην Αστόρια θα καταλάβει η 32χρονη Κεφαλλονίτισσα δικηγόρος, Αραβέλλα Σιμωτά, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα ελληνικής καταγωγής που θα εκλεγεί στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης. «Για μένα είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να είμαι η πρώτη γυναίκα ελληνικής καταγωγής που θα γίνω μέλος της Βουλής στη Νέα Υόρκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σιμωτά και εκτίμησε για τα εθνικά μας θέματα ότι «με πρόεδρο τον Μπαράκ Ομπάμα, μπορούμε να εργαστούμε όλοι για να οδηγήσουμε την αμερικανική πολιτική προς την ορθή κατεύθυνση, με βάση το διεθνές δίκαιο».
Στο Μπρούκλιν και το Στάτεν ¶ιλαντ της Νέας Υόρκης υποψήφια για την πολιτειακή Βουλή είναι η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την αισιοδοξία της για το σημερινό αποτέλεσμα. «Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη και επιρροή, φτάνει να εργάζεται συστηματικά και συντονισμένα», επεσήμανε μεταξύ άλλων. Τη θέση που διεκδικεί κατείχε παλαιότερα ο ομογενής Ματθαίος Μυρώνης.