«Θα επιτευχθεί η διεύρυνση της Ε.Ε. στην Κοπεγχάγη» λέει ο Σρέντερ

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2002 13:39
A- A A+

Ο καγκελλάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι μία συμφωνία για τη δεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης στις 12 και 13 Δεκεμβρίου παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν για τις προτάσεις της δανικής προεδρίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η δανική προεδρία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ίσως όχι ως προς όλα τα σημεία αλλά σε συνολικό επίπεδο και θα φθάσουμε σε μία συμφωνία για τη διεύρυνση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ο Γερμανός καγκελλάριος ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ.

«Εμείς οι Γερμανοί θα είμαστε οι πρώτοι που θα επωφεληθούμε τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο», δήλωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Χθες ο Γερμανός καγκελλάριος είχε απορρίψει τις προτάσεις της δανικής προεδρίας όπως διατυπώθηκαν για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης, κάνοντας την εκτίμηση ότι δεν μπορούν να γίνουν το αντικείμενο συμφωνίας πριν από τη σύνοδο κορυφής.

«Το πακέτο των οικονομικών μέτρων που η δανική προεδρία παρουσίασε δεν βρίσκεται ακόμη στο ύψος των προσδοκιών μας, εν όψει της συνόδου της Κοπεγχάγης», είχε δηλώσει ο γερμανός καγκελάριος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η δανική προεδρία πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την αύξηση του ποσού χρηματοδότησης της διεύρυνσης κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ προς τις υποψήφιες χώρες. Πρότεινε επίσης η απευθείας βοήθεια προς τους αγρότες των υποψήφιων χωρών κατά τον πρώτο χρόνο της διεύρυνσης να φθάσει το 40% της βοήθειας προς του Ευρωπαίους αγρότες, έναντι του 25% που είχαν προτείνει οι Βρυξέλλες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή