Αναστέλλεται η μεταφορά δεμάτων στο εξωτερικό

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 00:21
UPD:13:01
REUTERS

A- A A+

Αναστέλλεται με εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ. και απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η μεταφορά αλληλογραφίας/δεμάτων στο εξωτερικό για ένα 48ωρο προκειμένου να πραγματοποιηθεί επανέλεγχος.

Συναγερμός έχει σημάνει μετά το μπαράζ παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων, με αποδέκτες πρεσβείες ξένων χωρών, το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη Europol και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως χθες σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Ρωσίας μικρής ισχύος εκρήξεις, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Την ίδια στιγμή, παγιδευμένο δέμα που προοριζόταν για τη χιλιανή πρεσβεία, εντοπίστηκε από τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα ελέγχου της Βουλής και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Νωρίτερα, ένα ακόμη δέμα είχε εντοπιστή και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη στην πρεσβεία της Βουλγαρίας.

NAFTEMPORIKI.GR

Όπως ανέφερε εξάλλου πηγή της αστυνομίας, ύποπτο πακέτο εξουδετερώθηκε σε εταιρεία ταχυμεταφορών, με παραλήπτη την πρεσβεία της Γερμανίας.

Παγιδευμένο δέμα για Μέρκελ

Εκρηκτικό μηχανισμό, «ίδιας κατασκευής» με εκείνους που εντοπίστηκαν χθες στην Αθήνα, περιείχε το πακέτο που ταχυδρομήθηκε στην καγκελαρία στο Βερολίνο, όπως επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Πρόσθεσε δε ότι το πακέτο είχε ταχυδρομηθεί πριν από δύο ημέρες από την Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ είχε επιβεβαιώσει την αποστολή του πακέτου «με αποδέκτη προσωπικά την καγκελάριο» Aγκελα Μέρκελ.

Κατά τον κ. Ζάιμπερτ «το περιεχόμενο του παγιδευμένου πακέτου ήταν ικανό τουλάχιστον να τραυματίσει ανθρώπους», διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «δεν υπήρξε τραυματισμός». Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε οποιαδήποτε άλλη αναφορά στη φύση της εκρηκτικής ύλης, περιοριζόμενος στη δήλωση ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος άρχισε έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ως αποστολέας αναγράφονταν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Tagesspiegel», το πακέτο έφτασε με την εταιρεία UPS στην υπηρεσία ταχυδρομείου της καγκελαρίας στις 13:00 τοπική ώρα. Είχε μέγεθος φορητού φακέλου εγγράφων και περιείχε μαύρη εκρηκτική ύλη, ικανή σύμφωνα με ειδικούς να τραυματίσει το άτομο που θα το άνοιγε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Berliner Morgenpost υπήρξε προειδοποίηση για το παγιδευμένο πακέτο. Η υπηρεσία του ταχυδρομείου δεν βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο της καγκελαρίας. Για το λόγο αυτό δεν εκκενώθηκε το κτήριο της καγκελαρίας, ενώ το γραφείο του ταχυδρομείου έκλεισε από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

H εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επικαλούμενη στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας κάνει λόγο για πακέτο-βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε βιβλίο, στο οποίο είχε αφαιρεθεί το περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, οι αρχές ασφαλείας εικάζουν ότι πίσω από την ενέργεια βρίσκονται Έλληνες αριστεροί εξτρεμιστές.

Aπό την πλευρά της η εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι το πακέτο ήταν παγιδευμένο με άγνωστο μέχρι τώρα εκρηκτικό και πυροδοτικό μηχανισμό, ικανό σε περίπτωση έκρηξης να τραυματίσει ανθρώπους.

Δέμα είχαν Europol και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δύο ακόμη ύποπτα δέματα εντοπίστηκαν στον εμπορευματικό σταθμό του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Συνεργεία του Τμήματος Εξουδετέρωσης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποίησαν ελεγχόμενες εκρήξεις.

Οι φάκελοι περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ ο ένας προοριζόταν για τη Europol στη Χάγη και άλλος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Ύποπτο αντικείμενο με παραλήπτη τον Μπερλουσκόνι

Υπό εξέταση βρίσκεται ύποπτο αντικείμενο σε αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών, το οποίο απογειώθηκε από τον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τελικό προορισμό τη Ρώμη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 23.10 στο αεροδρόμιο της Μπολώνιας προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από την αστυνομία, πιθανότατα παραλήπτης του δέματος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Προφυλακιστέος για τους «Πυρήνες» ο 22χρονος συλληφθείς

Προφυλακιστέος για τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κρίθηκε ο 22χρονος Παναγιώτης Αργυρού, που συνελήφθη για τα δέματα-βόμβες.

Ο νεαρός οδηγήθηκε σήμερα στον εφέτη-ανακριτή που ερευνά την υπόθεση των «Πυρήνων». Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών, καθώς και για εκρήξεις στο γραφείο της Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη και στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Ο 22χρονος αρνήθηκε να απολογηθεί και να δηλώσει οτιδήποτε για την υπόθεση. Αύριο, ο Π. Αργυρού και ο συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση της αποστολής παγιδευμένων δεμάτων, Γ. Τσάκαλος, θα οδηγηθούν ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθούν για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελλήμματα, που τους βαρύνουν για την υπόθεση αυτή.

Συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη αφορά τα κακουργήματα των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού, της τρομοκρατικής οργάνωσης, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και κατά συρροή, της έκρηξης και τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς από κοινού, της παράνομης οπλοφορίας, της άρνησης δακτυλοσκόπησης (στην ΓΑΔΑ) και της άρνησης δήλωσης στοιχείων ταυτότητας.

Ενώπιον του εισαγγελέα και οι δυο κατηγορούμενοι δεν θέλησαν να πουν κάτι, λέγοντας και οι δυο «δεν έχω να δηλώσω τίποτα».

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες καταζητούμενων για τους «Πυρήνες»

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την αστυνομία ( http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=4613&Itemid=528〈= ) οι φωτογραφίες πέντε προσώπων σε βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσίες των Πυρήνων της Φωτιάς».

Πρόκειται για τους Νικολόπουλο Γεώργιο του Παναγιώτη, ετών 24, Νικολόπουλο Μιχαήλ του Παναγιώτη, ετών 22, Νtamiano Bolano του Ptolemeo, ετών 23, Καραγιαννίδης Γεώργιος του Χρήστου, ετών 30, και Μητρούσια Αλέξανδρο του Κωνσταντίνου, ετών 21.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις εξής αξιόποινες πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών κατά συναυτουργία για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και κίνδυνο για άνθρωπο κατά συρροή και της έκρηξης κατά συναυτουργία με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή.

Οι αρχές υπενθυμίζουν τα τηλέφωνα 170, 1014, 1964 και παρακαλούν, όποιος γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με τους συλληφθέντες Παναγιώτη Αργυρού, ετών 22 και τον Γεράσιμο Τσάκαλο, ετών 24, που συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο Παγκράτι, καθώς και για τα παραπάνω πρόσωπα να επικοινωνήσει σε αυτά τα τηλέφωνα.

Τονίζουν δε ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Γ. Παπανδρέου: Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται

Καταδικάζουμε απερίφραστα και στεκόμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όποιον προσπαθεί να διασαλεύσει την κοινωνική ειρήνη και να πλήξει τη χώρα μας διεθνώς, τόνισε ο Πρωθυπουργός από τα Ιωάννινα, με αφορμή το μπαράζ αποστολών δεμάτων-βομβών.

Υπογράμμισε ακόμη πως η ασφάλεια του πολίτη είναι δικαίωμα του πολίτη και διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η συστηματική προσπάθεια που ήδη έχει δώσει, όπως ανέφερε, αποτελέσματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή