Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στη Βόρεια Ελλάδα, λίγο πριν από τις 5 η ώρα τα ξημερώματα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε ανατολικά της Σαμοθράκης, σε απόσταση 55 χλμ. νότια - νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, στον Κόλπο Σάρου.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε πάνω σε κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, ενώ στις πέντε ώρες μετά τη δόνηση δεν καταγράφηκαν μετασεισμικές δονήσεις.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σαμοθράκη, σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, προκαλώντας ανησυχία, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν μέχρι στιγμής ζημίες.
Οπως διαβεβαιώνουν Ελληνες σεισμολόγοι, ο σεισμός στη Σαμοθράκη δεν έχει καμία σχέση με τη δόνηση των 5,4 Ρίχτερ στη Σερβία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1891512 .
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, δεν υπήρξε κάποια ενόχληση στην ελληνική επικράτεια από το σεισμό στη Σερβία, ο οποίος -όπως ξεκαθάρισε- «δεν έχει καμία σχέση με εμάς».
Ο σεισμός στη Σερβία καταγράφηκε από το Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ και στη συνέχεια η πληροφορία- κατά τη συνήθη πρακτική- διατέθηκε στα διεθνή ινστιτούτα.
Μεμονωμένο γεγονός
«Προς το παρόν φαίνεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, χωρίς συνέχεια», εκτίμησε ο κ. Σκορδίλης.
Η περιοχή όπου βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού, παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και ο τελευταίος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 1975, με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ.
«Το χρονικό αυτό διάστημα στατιστικά είναι πολύ μικρό ώστε το συγκεκριμένο ρήγμα να "δώσει" και πάλι ισχυρό σεισμό», πρόσθεσε ο κ. Σκορδίλης και επανέλαβε ότι η σημερινή σεισμική δόνηση ήταν μεμονωμένη, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες ενδείξεις.