Στις κακές κατασκευές των κτιρίων αποδίδει ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος, την καταστροφή που άφησαν πίσω τους τα 5,4 Ρίχτερ στην κεντρική Σερβία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1891512 . Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό, περίπου πενήντα τραυματίστηκαν, ενώ πολλές είναι ζημιές σε κτίρια, ειδικά στην πόλη Κράλιεβο που ήταν κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.
«Ήταν αποτέλεσμα των κακών κατασκευών. Στην Ελλάδα, σχεδόν κάθε μήνα γίνονται σεισμοί με ανάλογα μεγέθη, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα», παρατήρησε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά, ότι οι επιπτώσεις από τους μεγάλους σεισμούς προλαμβάνονται μόνο με ανθεκτικές κατασκευές και ενημέρωση.
Όπως εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής, οι περιοχές της δυτικής Σερβίας παρουσιάζουν αυξημένη σεισμικότητα, λόγω της γειτνίασης με τη λεγόμενη σεισμική «Απούλια Πλάκα», η οποία εκτείνεται κατά μήκος της Αδριατικής.
Το 1979 είχε σημειωθεί ισχυρός - καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στο νότιο τμήμα της «Απούλιας Πλάκας», κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία.
Από το σεισμό των 5,4 Ρίχτερ προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια στο Κράλιεβο καθώς και σε χωριά γύρω από την πόλη Κραγκούγεβατς. Πιο σοβαρές είναι οι καταστροφές στο χωριό Βιτάνοβατς, επίκεντρο του σεισμού, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 70% των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές.
Η διευθύντρια της Σεισμολογικής Υπηρεσίας της Σερβίας στο Ντιβτσιμπάρε, Σλάβιτσα Ραντοβάνοβιτς, δήλωσε ότι με τέτοιες σεισμικές δονήσεις κτίρια υφίστανται ζημιές, δεν καταρρέουν οικήματα, αλλά τμήματά τους και δυστυχώς μπορεί να υπάρξουν και θύματα.
Όπως είπε, ο σεισμός που έπληξε την περιοχή του Κράλιεβο, σε παγκόσμια διάσταση είναι μέσης ισχύος, αλλά για την περιοχή της Σερβίας είναι πολύ ισχυρός. Παράλληλα, διευκρινίσε ότι σε κάθε σεισμική δόνηση πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, διακόπτεται αυτόματα η ηλεκτροδότηση.
«Οι ζημιές δεν είναι μικρές. Μελέτη που διενεργήθηκε πριν από χρόνια έδειξε ότι πιθανότατα, σε περίπτωση σεισμού τέτοιου μεγέθους, 50-100 κτίρια δεν θα είναι προς χρήση και ότι το κόστος των ζημιών θα υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ», ανέφερε η κ. Ραντοβάνοβιτς σε δηλώσεις της στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου «Β92».
Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα της Σερβίας και στις γειτονικές χώρες. Ο τελευταίος σεισμός τέτοιου μεγέθους (5,7 Ρίχτερ) καταγράφηκε το 1998 στη Μιόνιτσα, στη δυτική Σερβία, δήλωσε με τη σειρά του ο αναπληρωτής διευθυντής του Σερβικού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, Μπράνκο Ντραγκίτσεβιτς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Tanjug