Αυστηροποίηση ελέγχων στις αερομεταφορές εμπορευμάτων ζήτησε η Μέρκελ

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 13:24
UPD:15:20

Μετά και το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο από την Ελλάδα που έφθασε μέχρι την Καγκελαρία του Βερολίνου, η κ. Μέρκελ παρατήρησε ότι παρόμοια κρούσματα θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για να βελτιωθεί ο έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων εντός της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ.

A- A A+

Αυστηροποίηση των ελέγχων στις αερομεταφορές εμπορευμάτων ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Γερμανία θέλει να φέρει η Ε.Ε. το θέμα της αστηροποίησης των μέτρων ασφαλείας στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Μετά και το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο από την Ελλάδα που έφθασε μέχρι την Καγκελαρία του Βερολίνου, η κ. Μέρκελ παρατήρησε ότι παρόμοια κρούσματα θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για να βελτιωθεί ο έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων εντός της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ, και αν είναι δυνατόν, σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά ότι στις τελευταίες περιπτώσεις, αποδείχτηκε πως λειτουργεί η συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας. «Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μόνον αν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα», σημειώνει, τονίζοντας πάντως πως χάρτη στην «εξαιρετική διεθνή συνεργασία και τη δουλειά των αρχών ασφαλείας αποτράπηκαν επανειλημμένα επιθέσεις». «Μολαταύτα», επεσήμανε, «δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο καθένας καλείται να είναι σε επιφυλακή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις επιβεβαίωσε ότι το πακέτο που έφτασε στην Καγκελαρία, είχε αποσταλεί από την Ελλάδα και μάλιστα πριν από δύο ημέρες και ήταν της ίδιας κατασκευής με το πακέτο που εξερράγη στην ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην ελληνική τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς», σημειώνοντας ότι είναι γνωστή η δράση της στην Ελλάδα, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν γνωστές ενέργειές της εκτός των συνόρων της χώρας.

Στα «ελλείμματα ασφαλείας» που υπάρχουν σήμερα στις αερομεταφορές αναφέρθηκε και η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Σαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ. Η υπουργός εξέφρασε την απορία της, γιατί οι αρμόδιοι μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκαν εντατικότερα με τον κίνδυνο από εκρηκτικά στις μεταφορές εμπορευμάτων.

«Οι σχετικοί έλεγχοι είναι πολύ λίγοι», τόνισε σε δηλώσεις της στο ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό κανάλι NDR Info. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους ελέγχους προσώπων, μολονότι και τα επιβατικά αεροσκάφη μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση αποσυνδέει πλήρως το παγιδευμένο πακέτο που έφθασε χθες στην Καγκελαρία με τα πακέτα-βόμβες από την Υεμένη τα οποία αποδίδονται στην Αλ Κάιντα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Κολωνίας/Βόννης άκρως επικίνδυνο πακέτο-βόμβα σε κουτιά μελάνης για εκτυπωτές.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή