Πυρά κατά βορειοκορεατικού αλιευτικού άνοιξε πολεμικό πλοίο της Ν.Κορέας

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 13:25
A- A A+

Προειδοποιητικά πυρά για να απομακρύνει ένα βορειοκορεατικό αλιευτικό που εισήλθε σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, άνοιξε το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές της Σεούλ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιωματούχο του στρατιωτικού επιτελείου της Νότιας Κορέας, σκάφος της πολεμικού ναυτικού έβαλλε δέκα φορές στον αέρα, προκειμένου να αναγκάσει βορειοκορεάτικο σκάφος να αποχωρήσει από την περιοχή.

Οι λόγοι για τους οποίους το αλιευτικό πέρασε τη νοητή γραμμή που χωρίζει τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών, περνώντας στα ύδατα της Νότιας Κορέας και μένοντας εκεί επί σχεδόν δύο ώρες, δεν έχουν διευκρινιστεί.

Η Βόρεια Κορέα αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα τα οποία είχε χαράξει η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών μετά τον πόλεμο του Πολέμου της Κορέας. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται τον τελευταίο διάστημα σε τεντωμένο σχοινί, ενώ στη Σεούλ έχει κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού εν όψει της συνόδου του G20 αυτήν την εβδομάδα, καθώς εκφράζονται φόβοι η Πιονγκγιάνγκ να σχεδιάζει κάποια πρόκληση, για να «ντροπιάσει» τη Νότια Κορέα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή υπήρξε ανταλλαγή πυρών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Οι δύο κυβερνήσεις πάντως υποβάθμισαν τη σημασία του επεισοδίου, κάνοντας λόγο για πιθανό «ατύχημα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή