Για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που εφαρμόζεται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από τις 18 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός.
«Αν αυτά που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα, είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε Μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές» σημείωσε κατά την επίσκεψή του στο Ταμείο.
Επανέλαβε ότι «καταφέραμε, αυτόν τον χρόνο, να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της και οι θυσίες έπρεπε να γίνουν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία».
Αναφερόμενος στην εξοικονόμηση χρημάτων που πραγματοποιήθηκε με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τόνισε ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, το ερώτημα είναι πού πήγαιναν».
Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις αλόγιστες -όπως σημείωσε- φαρμακευτικές σπατάλες που συνέβαλαν -και αυτές- στην αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους και είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ξόδευε για φάρμακα όσα και μια χώρα με τον πληθυσμό της Ισπανίας.
Σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Βουλή, επέκρινε «τις αυτοαποκαλούμενες φιλολαϊκές δυνάμεις που είπαν "όχι"».
Παράλληλα ζήτησε την όσο το δυνατόν γρηγορότερη είσοδο στο σύστημα και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, ώστε «να εξοικονομήσουμε πόρους που θα μπορούν να αποδοθούν στο λαό».
Ως έναν πυλώνα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΑΕΕ η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ενώ οι άλλοι δύο πυλώνες, όπως είπε, είναι η ένταξη στο σύστημα του ΙΚΑ ως το τέλος του έτους και η επαναφορά της λίστας φαρμάκων.
Η κ. Κατσέλη ανέφερε ακόμη ότι οι 20 μέρες λειτουργίας του συστήματος επιτρέπουν να γίνει λόγος για φαρμακευτική δαπάνη που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ενώ προηγουμένως η μέση δαπάνη ήταν 25 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι με το νέο σύστημα καταργούνται οι ουρές για σφράγισμα βιβλιαρίων ή για θεώρηση συνταγών, ενώ αναφερόμενος στη σπατάλη του ΟΑΕΕ για φάρμακα είπε ότι αυτή ανερχόταν σε 2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με τα δώρα των συνταξιούχων.
Συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εξοικονομηθεί 750 εκατ. ευρώ (συνολικά για το 2010), ενώ για το 2011 αναμένεται εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον.
Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα περίπου 3.800 γιατροί από τους 4.200 [συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ] και περίπου 8.900 φαρμακεία από τα 11.500.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή επισήμανε από τα στοιχεία που έχουν ερευνηθεί, είναι εντυπωσιακό το πλήθος των φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν χορηγηθεί για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και της χοληστερίνης, προσθέτοντας ότι «αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει το υπουργείο Υγείας άμεσα να εκπονήσει προγράμματα δημόσιας υγείας».
Κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση
Κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τις δαπάνες των Ταμείων άσκησε με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον ΟΑΕΕ, ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς.
Ο κ. Σαλμάς κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να δίνουν αξιόπιστα στοιχεία στον Πρωθυπουργό, προκειμένου – όπως είπε - να μην τον εκθέτουν, όπως συνέβη με τις νοσοκομειακές δαπάνες του 2010, για τις οποίες πρόσφατα - σε συνέντευξή του - υποστήριξε ότι μειώθηκαν σε σχέση με το 2009, ενώ μόλις την Τρίτη ο κ. Λοβέρδος το διέψευσε, λέγοντας ότι οι δαπάνες για το 2010 ξέφυγαν.
Το ίδιο συνέβη, προσθέτει, έγινε και με τις φαρμακευτικές δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων, για τις οποίες πρόσφατα υποστήριξε ότι έχουν μειωθεί, χρησιμοποιώντας στοιχεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , ενώ η πραγματικότητα - για το δεκάμηνο Οκτώβριος 2009 έως και Ιούλιος 2010 - είναι ότι διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο δεκάμηνο (Οκτώβριος 2008 έως και Ιούλιος 2009).