Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. την Παρασκευή για τα παγιδευμένα δέματα

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 15:10
UPD:16:04

Κινητοποίηση και σε επίπεδο Ε.Ε. για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα παγιδευμένα δέματα.

A- A A+

Κινητοποίηση και σε επίπεδο Ε.Ε. για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα παγιδευμένα δέματα. Όπως έκανε γνωστό ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της αρμόδιας για εσωτερικές υποθέσεις Επιτρόπου, Σεσίλια Μάλμστρομ, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας στον τομέα των αερομεταφορών, προκειμένου να αξιολογηθούν οι απειλές που σχετίζονται με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων από την Υεμένη και την Ελλάδα.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ειδικοί για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και για τις εμπορευματικές μεταφορές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Τσερκόνε για τα δέματα-βόμβες από την Ελλάδα και την Υεμένη

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Τσερκόνε για τα δέματα-βόμβες από την Ελλάδα και την Υεμένη

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσερκόνε σημείωσε πως η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει και για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κρατών μελών.

Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε παγιδευμένο δέμα, ο Μικέλε Τσερκόνε απάντησε αρνητικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της βρίσκονται σε συναγερμό και ελέγχουν όλα τα νεοεισερχόμενα στην Επιτροπή δέματα.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου αναφέρθηκε στη στενή διεθνή συνεργασία της ΕΕ με εταίρους όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, σε θέματα ασφαλείας για τις αερομεταφορές εμπορευμάτων. Όπως επεσήμανε, τα επίπεδα ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών στις ΗΠΑ και στην ΕΕ είναι τα υψηλότερα παγκοσμίως, ενώ διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ενίσχυση των κανόνων ασφαλείας. Λίγο νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είχε ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στις αερομεταφορές εμπορευμάτων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1891641 .

Τέλος, ο κ. Τσερκόνε γνωστοποίησε ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας πάντως, ότι επ΄ αυτού θα αποφασίσει η Βελγική προεδρία της ΕΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή