Oμπάμα: Οι Αμερικανοί είναι απογοητευμένοι

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 19:54
UPD:20:10

A- A A+

Στην απογοήτευση των Αμερικανών από το ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης απέδωσε τις ευρείες απώλειες των Δημοκρατικών στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν 60 έδρες από τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κερδίζοντας τον έλεγχο του σώματος, κάτι που δεν κατάφεραν στη Γερουσία.Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος σχετικά με την απασχόληση, την ασφάλεια και το μέλλον.

«Δεν θα είναι εύκολο. Δεν θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε όλες τις διαφορές», δήλωσε.

«Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί δεν έχουν πίστη σε αυτή την πρόοδο ακόμα και μας το είπαν ξεκάθαρα χθες. Σαν πρόεδρος, αναλαμβάνω την ευθύνη γι’αυτό», όπως είπε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πιθανολογούμενος επόμενος πρόεδρός της Τζον Μπέινερ δήλωσε ότι η μείωση των κρατικών δαπανών θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του Κογκρέσου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να κάνουμε κάτι για τη μείωση των δαπανών εδώ στην Ουάσινγκτον και να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τις δουλειές τους», δήλωσε.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε πέρυσι τα 1,29 τρισεκατομμύρια δολάρια, ήταν ίσο δηλαδή με το 8,9% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο Μπέινερ δεσμεύτηκε για την ανάκληση της υγειονομικής μεταρρύθμισης, την οποία χαρακτηρισε «τερατούργημα».

«Νομίζω ότι το νομοσχέδιο για την υγειονομική μεταρρύθμιση θα καταργήσει θέσεις εργασίας, θα καταστρέψει το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο και θα οδηγήσει τη χώρα μας στη χρεοκοπία», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα τόνισε ότι θα ακούσει τις εισηγήσεις για αλλαγές.

«Αν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ιδέες για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, αν θέλουν να προτείνουν αλλαγές που θα φέρουν ταχύτερη και πιο αποτελεσματική μεταρρύθμιση του συστήματος της υγείας..., θα χαρώ να επεξαργαστώ κάποιες από αυτές τις ιδέες», δήλωσε ο Ομπάμα.

Καταλήγοντας ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «αυτό που δεν θέλει ο αμερικανικός λαός από μας είναι να περάσουν τα δύο επόμενα χρόνια με αντιπαραθέσεις στο Κογκρέσο για (όσα έγιναν ή δεν έγιναν) τα δύο προηγούμενα χρόνια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή